Uppsving för NTDTV:s nyårsgala – trots Pekings försök att stoppa showen


NTDTV har nått stora framgångar med den färgstarka kinesiska nyårsgalan som gjuter nytt liv i kinesisk kultur och för fram traditionella värderingar, trots att den kinesiska kommunistregimen gör allt för att stänga ned den.

NTDTV:s ställföreträdande chef, Dr. Samuel Zhou, talade vid NTDTV:s evenemang, ”Behind the Scenes”, i Jumeirah Essex House, Manhattan, New York förra måndagen. Han var glad att tillkännage att NTDTV:s flaggskepp, Spectaculargalan, nu kan kallas för den största kinesiska nyårshändelsen i världen. Showen har växt från att turnera i fem städer med en publik av 10 000 personer för fyra år sedan till dagens 31 städer med cirka 200 000 åhörare. Han sade att showen var utsåld nästan överallt där den turnerat och publikens respons har varit fantastiskt.

Dr Zhou säger dock att det varit en svår kamp då showen inte tolererats av den kinesiska kommunistregimen. Ända sedan första dagen har arrangörerna mött en systematisk kampanj bestående av förtal och motstånd från kinesiska diplomater.

– De är rädda för sådant som omfamnar traditionell kultur och traditionella värderingar därför att kommunism inte är kinesiskt… den förespråkar saker som våldsam revolution och klasskamp, vilket är helt emot den kinesiska kulturen. Det är en kulturkrock, sade Dr Zhou.

Kinesiska konsulat har ringt och skrivit till många av NTDTV:s sponsorer och försökt få dem att inte stödja showen. Ett urval av breven som har skickats från de kinesiska konsulaten i Los Angeles, Australien och på andra ställen finns sparade. Fastän det finns de som har böjts sig inför påtryckningarna betonade Dr Zhou att det ändå finns många medier och företagssponsorer som står upp för individers rätt i det demokratiska samhället.

De kinesiska myndigheterna har framför allt riktat sin irritation över dansstycket “Rightful Place” som skildrar en ung kvinnlig Falun Gong-utövare som förföljs för sin tro. Dr Zhou sade att dansstycket är ett exempel på traditionella kinesiska värderingar, inklusive egenskaperna lojalitet och trofasthet som har respekterats genom historien samt tron på att ”goda gärningar belönas och onda gärningar för med sig konsekvenser”. Han sade att NTDTV står upp för detta relevanta innehåll och nivån av artisteri och det ingår som en del av uppträdandet då det knyter an till den samtida kinesiska verkligheten.

Dr Zhou deltog
i en paneldebatt tillsammans med den hyllade koreografen Yung Yung Tsuai från Martha Graham School, produktionsledaren Peijong Hsieh och de ledande dansarna Vina Lee och Wang Xueijun.

– Vi försöker inte göra något som går emot den kinesiska regeringen eller andra shower. Vi tävlar inte mot dem… Vi gör något vi tror bra. Vi gör vad som kommer från våra hjärtan och från vår själ, sade Tsuai

Tsuai känner sig hedrad av att få vara med i Spectacular då hon känner att showen, in i minsta detalj, för med sig något positivt och upplyftande för själen hos publiken över hela världen. Hon visade hur dansrörelser och till och med dräkter och håruppsättning kan ge upphov till nya perspektiv, en positivare inställning, så som den öppenheten och skönhet som dräkterna från Tangdynastin utstrålar.

Vina Lee är en professionellt, i klassisk anda skolad ballerina, känner också att Spectaculars revitalisering av kinesisk traditionell kultur är en gåva till publiken runt om i världen. När hon får frågan hur européer ser på dansen i showen och hur kineser känner angående balett säger hon:

– Jag tror att skönhet är universellt, vare sig det är västerländsk eller österländsk skönhet. Med vår show, från det ögonblick ridån går upp, är det vackert, häpnadsväckande… Det är det som vi vill visa upp i vår show.

Till slut verkar det inte spela någon roll att de kinesiska myndigheterna vill stänga ner Spectacular.

– Vi inbjuder er alla att se showen och uppleva den för er själva, sade Dr Zhou.