Uppskurna däck ett hot mot kinesiska artister i Ottawa
Shen Yun-artister poserar på trappan till Parliament Hill i Ottawa tisdagen den 12 januari, dagen för det första sabotaget mot deras buss. (Foto: Samira Bouaou / The Epoch Times)


En busschaufför som körde för Shen Yun Performing Arts Company upptäckte snitt på ett framdäck som kunde ha lett till en allvarlig olycka, meddelade han i lördags från Montreal. Artistgruppen hade där just framfört den första av fyra föreställningar för ett fullsatt Wilfrid-Pelletier Hall i Place des Arts.

Chauffören Liang upptäckte ett märke på sidan av bussens högra framdäck i tisdags morse (den 12 januari) under en rutinmässig säkerhetskontroll utanför hotellet i centrala Ottawa, där Shen Yun-artisterna bodde under sina tre föreställninar på National Arts Centre. Bussen tar cirka 50 dansare och musiker mellan olika städer på Shen Yuns turné.

Chauffören Liang sade att han inte förstod att det två tum långa märket han hittade på däckets sida var orsakat av ett knivblad, men han beslöt att ta in fordonet för kontroll efter den 200 km långa körningen till Montreal nästa dag.

När han kom med bussen till Motor Coach International i Montreal på onsdagen upptäckte servicepersonalen under snö och smuts att på samma däck fanns ett andra, större snitt på minst fyra tum.

– De sade att de var skurna med kniv och att detta var allvarligt. De sade att på grund av att det är ett framdäck är det mycket farligt. Om däcket brister tappar man kontrollen över bussen, sade Liang.

Om däcket har skurits igenom helt blir däcket platt och fordonet kan inte röra sig och det är då osannolikt att människor skadas. Men om ett däck försiktigt har skurits igenom endast några lager av gummit, kan människor bli allvarligt skadade eftersom däcket kan explodera under körning.

– Motor Coach International bytte däcket, sade Liang.

På lördag morgon rapporterade
de lokala arrangörerna händelsen till Ottawapolisen. En av arrangörerna sade på lördagen att polisen hade sagt till henne att ärendet skulle föras över till hatbrottsenheten för utredning.

Epoch Times har på lördagseftermiddagen inte kunnat nå talesmannen för Ottawapolisen.

Shen Yun beskrivs som världens främsta kinesiska dans- och musikkompani, med föreställningar som förgyller scener i många av världens främsta teatrar, totalt i över 100 städer. Kompaniet lovar en renässans för traditionell kinesisk konst inklusive klassisk kinesisk dans, etnisk dans och folkdans som skildrar Kinas olika epoker och etniska grupper.

Men det New York-baserade kompaniet är oberoende av den kinesiska regimen och har förargat Peking med några nummer, inklusive en dramatisering som skildrade beslutsamheten hos en Falun Gong-utövare inför de kinesiska myndigheternas förföljelse.

År 2007 uppmanade den kinesiska ambassaden kanadensarna att inte gå och se föreställningen, vilken då kallades Chinese New Year Spectacular, och varnade kanadensiska tjänstemän för att visa sitt stöd.

Men turnén har expanderat i Kanada och man har hittills den här månaden spelat inför fulla hus i Waterloo, Ottawa och Montreal, med Hamilton och Mississauga på tur. Man kommer att ha framföranden i 10 kanadensiska städer i år.

Telefonsamtal till kinesiska ambassaden i lördags besvarades inte.

Chauffören Liang säger att det är andra gången hans buss har utsatts för en sådan attack. Förra året, på väg från Phoenix till Kalifornien, fick ett däck punktering. När han körde bussen till en serviceverkstad fann personalen där att en borr hade använts för att borra ett hål halvvägs genom däcket. Liang säger att den incidenten var mindre oroande eftersom det var ett bakhjul, medan det den här gången var ett framdäck.

– Vi busschaufförer vet alla att framhjulet är det viktigaste. Om det exploderar medan man kör i hög hastighet är det nästan omöjligt att kontrollera bussen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28084/