Uppskattade dagar på årets Arbetsmiljö-mässa
Med en danshow med elever från Lasse Kühlers Dansskola visades den senaste kollektionen arbetskläder upp, de representerade tolv olika företag som hade utställningsmontrar på mässan. Dansarna körde ett fantastiskt fartfyllt program två gånger varje dag under mässan.(Foton: Epoch Times/Veronica Örfelt)


Vad sägs om en dansshow i arbetskläder? Många mer eller mindre kända ansikten gästade årets Elmia Arbetsmiljömässa i Jönköping mellan den 9-11 maj. Temat för i år var den friska arbetsplatsen. Allt som ryms inom begreppet arbetsmiljö fanns representerat på mässan.

Arbetslivsminster Hans Karlsson deltog på mässan och hade många kloka ord att delge angående fysisk och psykisk arbetsmiljö. Under ett seminarium delade Hans Karlsson ut årets pris till bästa skyddsombud. Priset för årets skyddsombud gick till Lars Bergsström och röstades fram av 950 deltagare som samlats på seminariet Träffpunkt Skyddsombud. Han har arbetat för hårdare krav på arbetsmiljöbrott.

Hur ser Hans Karlsson på att vi exporterar våra dåliga arbetsmiljöer till låglöneländer undrade ET:s reporter?

Av svaret fick man uppfattningen att han inte ser det som prioritet att tänka på för honom. Lite senare tillägger han dock att det vore bra om folket i Kina kan få möjlighet att styra sina egna liv i framtiden. Han påpekade även att fackföreningar i Sverige kan trycka på utifrån med att ställa krav på ledningen i Kina.

Även cheferna fick sig några föreläsningar under mässdagarna:

– Gode Gud ge mig tålamod-men gör det fort! sade stå-upp komikern Lasse Eriksson och lockade till skratt på halvdagsseminariet Träffpunkt Chef på onsdagen.

Där hade många chefer samlats för att delta. Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker fanns också på plats och bidrog på sitt vis.

Att det finns många bra arbetsplatser i Sverige förstod man när arbetsmiljöprisen delades ut på Elmias scen den 10 maj. Efter noggranna överläggningar och granskningar av arbetsplatserna delades priset ut för femte året i rad. Priset anses av jurymedlemmarna vara viktigt för Sverige så att de bästa arbetsplaserna kan bli positiva inspirationskällor som andra arbetsplatser kan ta hjälp av för att utvecklas vidare.

Arbetsmiljöpriset delades i år in i två grupper, den privata och den offentliga sektorn. Det var Flygbolaget Novair som tog hem segern på 20 000 kr inom den privata sektorn, följt av Bergtorpsskolan och Know IT som är ett IT-företag. De får 10 000 kr vardera. Inom den offentliga sektorn var det vård- och omsorgsförvaltningen i Eslövs kommun som vann, på andra plats kom Luckstas förskolor och Kista korttidsboende.

Överlag kunde man urskilja att det som bidrog till en bra arbetsplats låg i väl fungerande relationer mellan arbetskamrater, att det är högt i tak och att man kan känna sig delaktig och vara med och påverka sitt arbete.
 
Vinnarna hade hård konkurrens och blev utvalda bland 100 nominerade bidrag som även de trodde att just deras arbetsplats var den bästa. Mer om finalisternas arbete kan du finna i tidningen Du&jobbet nr 3/2006.


Arbetslivsminister Hans Karlsson deltog på arbetsmiljömässan i Jönköping.

Arbetslivsminister Hans Karlsson deltog på arbetsmiljömässan i Jönköping.


Här är de som fick pris för bästa arbetsplatser.

Här är de som fick pris för bästa arbetsplatser.


Många av våra slit och släng-handskar sys i låglöneländer, här en man från Pakistan. I Pakistan görs de flesta av denna monters handskar som är i läder. De mer miljöfarliga med plastbeläggning görs i Kina.

Många av våra slit och släng-handskar sys i låglöneländer, här en man från Pakistan. I Pakistan görs de flesta av denna monters handskar som är i läder. De mer miljöfarliga med plastbeläggning görs i Kina.