Uppseendeväckande isskulpturer på snöfestival i Japan
Besökare samlas framför en snöskulptur med titeln Nordisk djurfamilj vid den 60:e snöfestivalen i Odoriparken i Sapparo, Japan. (Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/Getty Images)


Snöfestivalen i japanska Sapporo öppnade för allmänheten i måndags och mängder av besökare trängdes för att få se de jättelika is- och snöskulpturerna.

År 2007 besöktes festivalen av över två miljoner människor och i år pågår evenemanget fram till den 13 februari i områdena Odoriparken, Susukino och Tsudome i Sapporo, som är den största staden på den nordliga ön Hokkaido.

Motiven har genom åren varierat från traditionella japanska kulturföremål, såsom pagodas, till japanska tecknade figurer och även populära karaktärer från väst såsom ”Spongebob Squarepants” (Svampbob Fyrkant, en figur i ett barnprogram) har förekommit.

I år räknar man med att omkring 250 stycken isskulpturer kommer att visas upp, vilka kommer stå kvar så länge temperaturen tillåter.

Skulpturerna ”förvandlar Sapporo till ett drömlikt vinterlandskap av kristallik is och vit snö”, skriver man på den officiella hemsidan.

Festivalen startade blygsamt 1950 då gymnasieelever skapade sex stycken snöstatyer i Odoriparken. Sedan dess har festivalen blivit ”ett av de största och mest välkända vinterevenemangen på Hokkaido”, enligt festivalens hemsida.

I år deltar internationella team från över 12 länder, däribland Finland, Holland, Litauen, Thailand, Hongkong, Nya Zeeland och USA.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50758/