Upproren i Mellanöstern har kommit till sin spets
Regeringsfientliga demonstranter i Jemen skanderar slagord mot president Ali Abdullah Saleh i Sanaa den 9 maj 2011. (Foto: Mohammad Huwais/AFP/Getty Images)


Den våg av protester och uppror som visar en växande efterfrågan på demokrati och större personlig frihet i Mellanöstern och Nordafrika ”har nu kommit till sin spets” säger Amnesty International.

Regeringarna i repressiva regimer kämpar mot förändringen vilket utgör en fara för demonstranterna och demokratirörelsen. Libyen, Syrien, Bahrain och Jemen har varit bland de värsta i detta avseende eftersom de ”har visat en vilja att slå, lemlästa eller döda fredliga demonstranter för att hålla sig kvar vid makten”, sade Amnesty.

För några månader sedan störtades långvariga regeringar i Tunisien och Egypten efter stora protester och massdemonstrationer.

Den kinesiska regimen försöker föregå demonstrationer. Myndigheterna försöker med alla medel stoppa dissidenters webbsidor som inte överensstämmer med regimens ståndpunkt. Iran, Zimbabwe, och Azerbajdzjan har också använt liknande metoder.

– Folk är inte rädda. Modiga människor, till stor del ledda av ungdomar, vågar stå upp och tala ut fast de möts av kulor, misshandel, tårgas och stridsvagnar, sade Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare i ett uttalande.

Ny teknik har hjälpt aktivisterna i deras försök att avslöja regeringsförtryck och deras samordning har förbättrats. Det ger också ett budskap till repressiva regeringar att ”deras dagar är räknade”, noterade Salil Shetty.

Men regeringarna försöker bekämpa dessa åtgärder genom att kapa telefonlinjer och tillgång till Internet. Kontrollen av information, kommunikation och nätverksteknik är en viktig del i kampen. Amnesty lovordade Twitter och Facebook som kommunikationsverktyg.

– De förtryckande krafterna slår hårt tillbaka. Det internationella samfundet måste ta tillfället i akt till förändring och se till att 2011 inte blir en falsk gryning för mänskliga rättigheter, sade Salil Shetty.

Amnesty kommer snart att släppa sin årliga rapport om mänskliga rättigheter, med uppgifter om situationen i 157 länder och territorier över hela världen

Översatt från engelska.