Upprördhet mot systemet i Kina efter brutalt mord
En professor i kriminalpsykologi på allmänna säkerhetsbyrån intervjuas av CCTV. I undertexten står: "Precis som de rörelser som han var så bekant med från sitt pianospelande". Det refererar till ett knivmord på en ung kvinna. (Foto: Epoch Times)


Den hemska historien om hur en ung kvinna från en bondefamilj, Zhang Miao, knivhöggs till döds med åtta hugg av den välbärgade högskolestudenten Yao Jiaxin efter att han kört på henne med sin bil, har lett till en omfattande debatt om Kinas ”rika andra generation”.

Termen avser de som tjänat mest på Kinas blandning av kommunism och kapitalism, där de som haft rätt nätverk kunnat berika sig, ibland väldigt mycket, medan andra kommit långt efter.

Ledarsidor, bloggar och diskussionsforum har surrat av åsikter om hur Yao borde straffas. Somliga menar att det hela hänger på om huruvida han klassas som tillhörande eliten eller ej.

Statliga TV-kanalen CCTV antog en tyst förlåtande ton i sin rapportering, enligt bloggare, i vad som verkar vara ett försök att lugna de sociala spänningar som blivit en del av det här fallet. Rättegången började den 23 mars. På nätet har CCTV attackerats för vad som anses vara ett försök att manipulera den allmänna opinionen. 

På ett CCTV-program förklarade en psykolog hur Yaos åtta knivhugg mot kvinnan var ”ett upprepande av de rörelser han lärt sig när han tidigare tvingats ta pianolektioner”.

Yao fick också själv en hel del programtid för att gråtande be om ursäkt, något som påminde många tittare om ett tidigare fall.

I oktober förra året dödade 22-årige Li Qiming en ung kvinna när han körde bil berusad. Efter att han konfronterats av säkerhetsvakter skrek han ”Kom igen och stäm mig om ni törs, Li Gang är min pappa!” Li Gang var den lokala biträdande polischefen. Senare gav CCTV Li Gang och sonen sändningstid på ett välkänt nyhetsprogram, där de i flera minuter grät dramatiskt över händelsen

Bloggare tyckte sig se ekon av Li Gang-incidenten i fallet med Yao Jianxin. Journalisten Li Chengpeng skrev exempelvis i sin blogg: ”Det är svårt för mig att förstå varför CCTV efter varje brutal dödskörning, oavsett om det är Li Gang, fallet med Qian Yunhui [en bychef i Zhejiangprovinsen som krossades under en lastbil] eller nu med Yao Jiaxi, utnyttjar en massa sändningstid till att rationalisera mördarens mentalitet.”

Li Chengpeng kritiserade även CCTV för att de bjudit in experter som inte diskuterade hur mördarna borde straffas, utan i stället levererade långa och känslomässiga utläggningar om ”mänsklig svaghet” och ”hur personligheten formas”.

Även på det populära kinesiska forumet Tianya attackerade användare bittert hur fallet hanterats.

Försvaret som Yao’s advokat lagt fram, att Yao ”dödat i stundens hetta” blev snabbt en hånad term på internet. Det liknar hur ”Li Gang är min pappa” blev en symbol för politiskt maktmissbruk i Kina. 

”Vad som ligger bakom allmänhetens ilska är i själva verket en explosion av ett långvarigt, djupt förakt,” stod det på den populära sajten Rednet. Under de senaste åren har klagomål på den ”rika andra generationen” och den ”andra generationens makthavare” har kommit fram, vilket leder till en motsättning mellan allmänheten och rättssystemet. Den andra termen syftar på de som blivit rika genom sina partikontakter.

En del av diskussionen på nätet handlar om huruvida Yao tillhör den ”rika andra generationen” eller ej. Han tillhör definitivt inte ”eliten” och hans handlingar har allmänt fördömts. 

”Första tanken hos en sådan elitperson när han kört på någon var att undkomma ansvar, inte att rädda offrets liv. Han till och med knivhögg henne brutalt till döds,” skrev Southern Metropolis Daily i sin ledarartikel.

”Är inte detta en indikation på den sociala elitens moraliska förfall? … Om det första knivhugget var en instinktiv reaktion på chocken, var då de andra knivhuggen en reaktion på att adrenalinet strömmade till?” skrev tidningen vidare.

Qin Yongmin, en av grundarna för Democratic Party i Zhejiangprovinsen, uttalade sig i frågan i en telefonintervju med Epoch Times.
– Dagens Kina är fullt av olika kaotiska sociala fenomen. Människor lever totalt utan moral och integritet. Han tillade att ett starkt civilsamhälle är en grundläggande förutsättning för att de här sakerna ska kunna förändras.

Zan Aizong från oberoende kinesiska PEN-centret sade att med tanke på fall som detta så kommer kommunistpartiets ovilja att se till lag och rätt leda till att liknande saker händer igen. 
– Det är ute med det här landet om man inte tar lagen på allvar.


Översatt från engelska