Upprättelseprocesser igång för poliser som straffades av Wang Lijun
Wang Lijun, tidigare chef för byrån för offentlig säkerhet i Chongqing. Fotot är taget i mars 2011. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Wang Lijun, som satte igång en politisk storm i februari efter att ha försökt hoppa av till USA:s konsulat, låg bakom att minst 5 600 poliser degraderades under de tre år han arbetade som chef för Byrån för offentlig säkerhet i staden Chongqing. Åtminstone en tjänsteman torterades svårt och en annan avrättades under Wangs tid vid makten.

Några av de flera tusen poliserna avskedades, hölls i husarrest, tvingades till omskolning genom arbete eller till och med dömdes till fängelse, enligt en rapport i Tianjin Evening News.

Byrån meddelade den 11 december att dessa fall håller på att granskas och att de slutliga besluten om upprättelse ännu inte fattats.

Polismyndigheterna i Chongqing har inlett diskreta interna processer för korrigering och rehabilitering, enligt en rapport på www.ynxxb.com (Yunnanprovinsens nätverk för information). Den nye byråchefen, He Ting, har dragit igång särskilda undersökningar och intervjuer och avdelat över 20 poliser i tre arbetsgrupper för att behandla de inlagor som lämnats in av tidigare kollegor som drabbats av orättvis behandling medan Wang var chef.

Ett högt rankat befäl vid byrån sade: ”Under de tre år som Wang var chef vid byrån blev många poliser degraderade, sparkade, dömda till omskolning genom arbete, hållna i husarrest eller till och med dömda till fängelse. Det var över 900 under det första året, över 2 900 under det andra, och över 1 800 under det tredje. Några personer som varit inblandade i fall där det inte funnits tillräckliga bevis för att de hade gjort fel har återinsatts på sina positioner.”

Zhou Wenzhao, en polis med 30 års erfarenhet, var narkotikakommissionär vid byrån för offentlig säkerhet i Chongqing när Wang startade en ”Slå till mot det Svarta”-kampanj i staden, avsedd att slå till mot kriminella gäng i staden.

På kvällen den 7 augusti 2009 lade partisekreterarens kansli fram fabricerad information om att en storskalig narkotikahärva hade avslöjats, och Zhou ombads ta hand om det. Medan detta tillkännagavs kom sekreteraren för stadens disciplinnämnd in och placerade Zhou i husarrest.

Nästa dag fick Zhou veta från sin hustru att hans nära vän Wen Qiang, dåvarande chef för byrån för offentlig säkerhet, hade gripits. Wen dömdes senare för mutbrott och avrättades 2010.

Alla på byrån visste att Zhou och Wen hade en mycket nära relation – Zhou och hans hustru är faddrar till Wens son.

Zhou sade att han torterades när man försökte pressa fram en bekännelse. Han berättar att han den 15 oktober 2009 blev bunden med kedjor på en specialtillverkad järnstol som bara hade en mycket liten sittyta. En tjock och illaluktande svart mask täckte hans ansikte och en extremt ljusstark lampa riktades mot honom dag och natt för att knäcka honom.

Han förvägrades även att sova. När han höll på att somna slog förhörsledarna honom i huvudet med vad de råkade ha i händerna. Zhou mindes att efter 14 dagars förhör svullnade hans ben så illa att han inte kunde stå upp, och han sade att smärtan i höfterna var så svår att han ville ta livet av sig.

När Zhou berättade om tortyren fick han tårar i ögonen och gjorde långa pauser.

Men Zhou erkände sig aldrig skyldig. Han sattes i fängelse för att ha ”olagligt haft och gömt skjutvapen eller ammunition”.

Denna dom grundade sig på det faktum att polisen hittat en pistol och 101 kulor i Zhous hem i augusti 2009. Men som före detta polis hade Zhou en vapenlicens sedan april 2003 som fortfarande var giltig, vilket innebar att det inte var brottsligt han hade ett vapen hemma.

Zhou överklagade omedelbart till Chongqings mellanliggande domstol. Domaren granskade fallet och kom fram till att ”den ursprungliga domen och straffet var riktiga och korrekta. Den mellanliggande domstolen behåller därmed den ursprungliga domen”.

Anonyma källor sade till Epoch Times tidigare i år att Wen avrättades på order av Wangs chef och den störtade politbyråmedlem Bo Xilai, och att Wangs tjänster skulle ha påskyndat hans karriär om Bo hade tagit sig till politbyråns ständiga utskott under den 18:e partikongressen. Resten är historia: Bo sparkades i mars, och en ny generation kinesiska ledare tog makten under konferensen i november.

Som Bos underhuggare skulle Wang inte göra något utan godkännande från sin beskyddare.

Wangs försök att hoppa av satte stopp för alla deras planer. Det ledde till att Bo greps och till morddomen mot hans hustru, Gu Kailai, för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood.

Ett av syftena bakom dessa planer tros ha varit att försöka förhindra den nuvarande partichefen Xi Jinpings tillträde. Bo och Wang är också inblandade i att möjliggöra storskalig stöld av organ från levande utövare av meditations- och qigongmetoden Falun Gong.

Översatt från engelska