Upprättelse för 4 juni-massakerns offer omöjlig under nuvarande regim, säger en av "Tiananmen-mödrarna".
Dings Zilins son Jiang Jielian dödades i massakern på Himmelska fridens torg 1989. Hon är en av organisatörerna bakom "Tiananmen-mödrarna" (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Det har gått 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989. Allt eftersom tiden gått har incidenten börjat blekna bort från folks minnen. Några som förlorade närstående i massakern kämpar dock fortfarande för rättvisa.

Ding Zilin, före detta filosofiprofessor på folkets universitet i Kina och grundare av rörelsen ”Tiananmen-mödrarna”, accepterade nyligen en intervju med Voice of America (VOA). Under intervjun den 7 april nämnde hon för första gången att 4 juni-massakern var en systemets tragedi, orsakad av en auktoritär regim. Frågan om massakern kan därför aldrig lösas under den nuvarande diktaturregimen.  

Ding Zilin beskrev detaljerna kring sin sons död. Hon sade att fastän 20 år gått sedan händelsen har inte sorgen och smärtan lagt sig utan blir faktiskt värre för varje år. Hon lever med den hemska utsikten att ta med sig smärtan till graven.

Hon sade att människor i samma situation tröstar, uppmuntrar och stöttar varann, vilket ger henne styrkan att gå vidare.

Kinas statssäkerhetsdepartement sade att Ding utnyttjas genom att hon accepterar intervjuer med västerländska media. Ding själv anser inte att hon ”utnyttjas”. Hon tackar tvärtom media för att hon fått tillfälle att tala ut.

Under det auktoritära systemet kunde Deng Xiaoping beordra 300 000 soldater att döda, menar Ding. Utan systemet hade detta inte varit möjligt, så därför har det hela med systemet att göra. Under det nuvarande auktoritära systemet kan 4 juni-frågan inte lösas, anser hon.

– När sanningen väl avslöjas och reaktionerna den ger upphov till drabbar samhället, kommer kraften i dem att vara omöjlig att uppskatta, sade hon. 

Ding grät när hon talade om sin döda son.
– Det är min sons död som hjälpt mig ur den dumheten och okunnigheten som kommunistpartiets kultur format i mig och lät mig återfå min självkänsla och mitt mänskliga samvete. När jag tänker på att allt detta var i utbyte för min sons liv och blod känner jag ånger och smärta. Det enda jag kan göra för att gottgöra det är att försöka fortsätta min kamp oavsett omständigheterna.

Ding har varit på resande fot många år för att kämpa för rättvisa i sin sons ärende. Hon har gripits, förföljts och förolämpats av agenter från statssäkerhetsdepartementet. Hon sade att det enda hon bryr sig om är att göra sitt bästa för att försöka få till upprättelse för de som drabbats av händelsen och att så länge hon lever är det det viktigaste för henne.

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17512/