Uppmärksammad dokumentär på TV8
Peter Rowes uppmärksammade film Bakom den röda muren visas på TV8 i kväll.


I TV8:s dokumentärserie om Kina har turen nu kommit till Peter Rowes starka dokumentär Bakom den röda muren: berättelsen om Falun Gong.

I filmen möter vi konstnären och Falun Gong-utövaren professor Zhang Kunlun som satt fängslad i ett kinesiskt fängelse där han utsattes för allvarlig tortyr.

Vi får också se unikt videomaterial som aldrig tidigare visats i svensk TV. Många av videobilderna har filmats med dold kamera och sedan smugglats ut ur Kina

Filmaren Peter Rowe som bland annat producerat Angry Planet-serien, fick höra talas om förföljelsen av Falun Gong och insåg att trots att rörelsens utövare utsatts för fruktansvärd förföljelse i nära nio år av den kinesiska regimen har ingen gjort en film om detta ämne.

Filmen har visats i flera länder, men när den i höstas skulle sändas i filmarens eget hemland Kanada mötte den stora hinder. Den kanadensiska statstelevisionen CBC gav efter för påtryckningar från den kinesiska ambassaden och bestämde sig först för att inte visa filmen. Senare ändrade man sig, men visade då en nedklippt version där delar av filmen som handlade om organstölder från levande Falun Gong-utövare hade klippts bort.

Händelsen fick mycket kritik från andra medier i Kanada som såg det som ett uttryck för feghet och eftergifter till världens största diktatur. CBC sänder i sommar från OS och ville förmodligen inte uppröra den kinesiska kommunistregimen och därmed riskera sändningsrättigheterna.

Peter Rowe uppger att han kände sig mycket kränkt efter CBC:s agerande.

Filmen visas torsdag 29 maj kl 23.00, på fredag kl 14:00 samt söndag kl 13.00 och 21:00.