Upploppen i Husby inne på sin femte dag
En av de många bilar som stacks i brand i Husby. (Foto: Tony Lingefors)


I fem dagar har nu upploppen pågått i Husby. Ett stort antal bilar har satts i brand, butiksfönster har krossats, stenkastning har förekommit mot polis och brandkår och skadegörelse har skett. Upploppen spred sig sedan vidare till andra delar av Stockholm. Ett hundratal bilar har sammanlagt satts i brand i Stockholmsområdet.

I Älvsjö var det oroligheter under torsdagsnatten då ungdomar vandaliserade butiker och satte polisstationen i brand. Flera personer ska ha gripits misstänkta för försök till  mordbrand och våldsamt upplopp.

Flera bilar sattes i brand i Jakobsberg natten mot onsdagen. I Jordbro sattes en butik i brand. Vid Skanstull i Södermalm har en stuga i ett koloniområde brunnit, en brand som polisen tror var anlagd.

Även fem bilar antändes i Rinkeby under torsdagskvällen. I Vällingby ska vittnen ha sett ungdomar som kastat sten mot spärrkuren i tunnelbanan och på tåg. I Tensta eldhärjades även en skola.

Skärholmen, Vårberg, Fruängen, Rågsved och Hagsätra har också drabbats av bilbränder och skadegörelse. Polisen har fått motta ovanligt många larm de senaste dagarna.

”En kväll då det ligger på kan vi få in mellan 50 och 60 samtal till 112-numret per timme. Under de senaste sena kvällarna har det varit som värst uppemot 250 i timmen”, sade polisbefälet Anders Jönsson till Dagens Nyheter.

Brandförsvaret fick rycka ut ett 70-tal gånger under fredag och lördag för att släcka bränder i bildar, containrar och byggnader.

Upploppen har även uppmärksammats av medier utomlands som till exempel brittiska Independent och BBC, New York Times, Russia Today och India Times. ”Hundratals ungdomar har satt eld på bilar och attackerat polis och räddningsmanskap i fattiga invandrarförorter”, skriver India Times.

Polisen bedriver ett intensivt utredningsarbete för att identifiera gärningsmän under upploppen.

”Det ingår i polisens grunduppdrag att gripa dem som har tänt på en bil, en skola eller en polisstation, men de första nätterna möttes vi av väldigt mycket våld, vi arbetade för att säkra så att brandmännen kunde sköta sitt jobb. Nu växlar vi upp ambitionsnivån och jobbar med att gripa personer”, säger Mats Löfving, länspolismästare i Stockholms län, på polisens hemsida. 

Hittills har 29 personer gripits i Stockholmsområdet och 23 personer är också omhändertagna enligt polislagens 13:e paragraf.

– Nu har vi en ordentlig bild och bevis i form av filmat material som vi ska titta närmare på. Vi hoppas att vi nu ska kunna gripa fler som möjligen trott att de klarat sig för att den akuta situationen är över, säger Mats Löfving.