Uppfriskande vuxet
Matthew Perry är bra som Matt Albie i Studio 60 on the Sunset Strip, tycker Epoch Times recensent. (AFP)


  • Studio 60 on the Sunset Strip
  • Produktionsår: 2006-2007
  • Produktionsland: USA
  • Skapad av: Aaron Sorkin
  • Medverkande: Matthew Perry, Amanda Peet, Bradley Whitford, Steven Weber, D.L. Hughley, Sarah Paulson, Nathan Corddry m fl.
  • Kom ut: 081210

Här har vi serien som handlar om en komediserie i stil med ”Saturday Night Live”(Lorne Michaels, USA, 1975-). ”Studio 60” är dock en dramaserie och, till skillnad från många av dagens serier, är detta en serie för vuxna.

Jag tycker det känns uppfriskande med en serie som har vuxna i huvudrollerna, som får föra en vuxen dialog. Här får vi inte se några simpla tonårsdraman eller bilar som gör sexton volter för att sedan explodera. Vi pratar ett tungt drama, där relationer människor emellan endast är en liten del; mycket av seriens handling cirkulerar kring politik och hur man ska förhålla sig till den. För det är mycket man måste ta hänsyn till när man ska göra en serie med så pass många tittare som det fiktiva programmet har. Hur förhåller man sig till exempel till den del av publiken som tar väldigt allvarligt på religion? Ska man skämta om religion ändå? Och hur ska man i såna fall närma sig ämnet?

Matthew Perry, mest känd som Chandler i ”Vänner”(”Friends”, David Crane & Marta Kauffman, USA, 1994-2004), spelar huvudrollen. Ärligt talat var jag lite skeptisk när jag fick höra att han skulle spela huvudrollen i ett drama, eftersom jag alltid tyckte han lät stel när han skulle vara allvarlig i ”Vänner”. Till min förvåning är han riktigt bra i rollen som Matt Albie, seriens huvudsakliga författare. Även övriga skådespelare gör bra ifrån sig, vilket är viktigt i en serie som i princip bygger på ganska tung dialog; då måste man ha duktiga skådespelare.

Ett litet minus ger jag dock serien för att den kan bli aningen löjlig när den hänger upp sig på att serien i serien måste vara politiskt korrekt. Fast den amerikanska publiken är ju känslig, så detta kanske bara är passande. I såna fall förvandlas mitt lilla minus plötsligt till ett plus, eftersom den då parodierar politiken i USA. Det beror på hur man vill se det. Man kan ju sluta sig till det senare, eftersom Albie och hans kollega Danny Tripp(Whitford) ofta drar sig i håret av frustration när politiskt besvärliga situationer uppstår.

Dessvärre är det ju som så att ungdoms- och action-serier är de säkraste korten inom USA:s TV-värld. Så detta blev den första och sista säsongen för ”Studio 60”, vilket jag tycker är synd, eftersom den bjuder oss vuxna på något att titta på. Som tur är slutar inte serien i en ”cliffhanger”(spännande slut som får sin upplösning i nästa säsong), vilket gör att man kan köpa första säsongen på DVD utan att behöva oroa sig för att bli sittandes utan svar. Så vill man titta på något som erbjuder mer än bara vackra människor och bilexplosioner, ska man definitivt ta sig en titt på den här serien.