Kinas regim censurerar uppföljare till ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”
Michelle Yeoh är med i uppföljaren till succéfilmen "Crouching Tiger, Hidden Dragon", som fått den kinesiska filmcensuren att oroa sig. (Rico Torres/Netflix)


Den kända kung fu-filmen ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”, ska få en uppföljare nästa år, men den kinesiska regimen har redan satt censurkniven i den. Orsaken är att budskapet om uppror mot en korrupt dynasti uppfattas som politiskt känsligt.

Radio France Internationale rapporterade den 12 oktober att den kinesiska regimens statliga administration för press, publikation, radio film och TV har gett censurinstruktioner till filmmakarna.

Uppföljaren, vars engelska titel är ”Crouching Tiger, Hidden Dragon II: The Green Legend”, är löst baserad på en bok av författaren Wang Dulu. Boken i fråga innehåller beskrivningar av Vita lotus-sällskapet, en buddhistisk sekt som sägs ha inspirerat ett uppror mot Qingdynasting i början av 1800-talet.

”Regimen vill helt enkelt se till att filmens budskap inte kan tolkas som en uppmaning till uppror.”

Upproret handlade om att återskapa Mingdynasting, som leddes av hankineser, genom att störta den rådande Qingdynastin, som leddes av manchurier. Filmadministrationen beordrar filmmakarna att ersätta Vita lotus-sällskapet med en fiktiv sekt och ”råder” dem att ”tona ner ’bekämpa Qing, återinför Ming’-innehållet”. De läckta instruktionerna postades på internet av Li Wei’ao på Southern Weekly.

Upproren mot Qingdynastin hade ofta religiösa eller nationalistiska förtecken, men det missnöje som låg bakom dem kom från den dåliga ekonomi och korruption som rådde under dess senare period.

Många som kommenterat nyheten på nätet i Kina har tolkat filmadministrationens censurinstruktioner som att man ser paralleller mellan Qingdynastins nedgång och kommunistpartiets situation i Kina i dag. Regimen vill helt enkelt se till att filmens budskap inte kan tolkas som en uppmaning till uppror.

Rapportering av Leo Timm