Upp till 18 personer dödade i attack mot polisstation i Xinjiang
Vid ett angrepp på en polisstation i Xinjiangprovinsen tog angriparna gisslan och två poliser dödades. Kinesiska säkerhetspoliser svarade våldsamt genom att döda 14 personer, samtliga uigurer. (Weibo)


Ett antal personer gick till angrepp mot en polisstation i Xinjiangprovinsen den 18 juni. De tog gisslan, dödade poliser och satte eld på byggnaden. Kinesisk säkerhetspolis svarade våldsamt genom att döda de män som var inblandade i attacken.

Statliga kinesiska medier har kontrollerat rapporteringen kring händelsen hårt, och det har varit olika uppgifter om hur många som dödats. Från början sades i en artikel i People’s Daily Online att 14 angripare skjutits ner av polisen och att två poliser och två ur gisslan dödats, samt att en polis skadats allvarligt. Därmed ska 18 personer ha omkommit. Sex personer ur gisslan räddades, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua.

I senare rapportering i statliga medier togs siffran 14 bort, och man ändrade det till ”ett antal” angripare. Denna rapportering, där siffrorna censurerats, har spridits mycket till andra medier. Många västerländska medier och kinesiska medier i utlandet har bara rapporterat att fyra personer dödades i attacken. Vissa Hongkongmedier har gett en dödssiffra på upp till 19 personer, inklusive angriparna. 

Incidenten inträffade i Hotan i sydvästra Xinjiang, en glest befolkad region som är känd för etniska konflikter. Hotan var en del av den historiska sidenvägen.

Statligt kontrollerade medier i Kina rapporterade snabbt om händelsen, något man ofta gör nuförtiden för att styra den inhemska och internationella rapporteringen. Detaljer har fortsatt framkomma i kinesisk media och på bloggar, trots att myndigheterna försöker censurera nyckelord och har stängt några internetforum.

En invånare i Hotan berättade för Epoch Times:
– Det var ett par dussin uigurer som attackerade polisen. De tog några personer som gisslan och satte eld på byggnaden. Jag är inte säker på varför de gjorde det. Många uigurer dödades av polisen, men jag vet inte exakt hur många.

Enligt vissa uppgifter på internet var det just 14 angripare som dödades, men den officiella siffran nu är bara ”ett antal”.

Bloggaren ”Saliu” skrev
den 18 juli: ”Vid lunchtid hörde en kollega till mig skottlossning. En del människor som kom in från gatan sade att något allvarligt måste ha hänt. Det var skottlossning, polissirener och ambulanssirener överallt. Vi visste bara att något allvarligt hänt, men vi hade ingen aning om vad det var. Vårt kontor ligger mycket nära platsen där det hände, bara 10 minuters gångväg bort.”

Enligt Saliu hade atmosfären i området varit underlig de senaste dagarna. ”Vi anade att något skulle hända,” skrev han.

Det kinesiska kommunistpartiet har tidigare skyllt på ”separatistgrupper” för att ha underblåst spänningar, men de kom inte med några detaljer om måndagens attack.

De flesta i Xinjiang är uigurer, en turkisk etnisk minoritet som är sunnimuslimer. De är utsatta för hård press från den kinesiska kommunistregimens myndigheter som försöker begränsa deras kultur, språk, religion och frihet i deras eget land.

Kommunistpartiet har uppmanat hankineser, den etniska majoritetsgruppen i Kina, att invandra till Xinjiang, i vad vissa kritiker menar är ett försök att maginalisera och försvaga kulturen. Spänningen kokade över 2009 när flera våldsamma incidenter ledde till hårda svar från regimen.

Uiguriska aktivister och människorättsgrupper har uttalat att Peking stödjer sig på dessa våldsutbrott för att rättfärdiga ytterligare förtryck av uiguriska oliktänkande och införa en hårdare politik mot lokalbefolkningen.

Översatt från engelska