Universitet i Cambridge upplöser kinesisk studentförening
Campus på universitetet i Cambridge. (Foto: Loic Vennin/AFP/Getty Images)


Cambridge University har upplöst sin största kinesiska studentförening efter föreningens underlåtenhet att hålla ordförandeval och har krävt nyval för att reformera organisationen. Den kinesiska ambassaden är inblandad i försöket att hindra röstning.

Kineser runt om i världen följer den här historien. Den Guangzhou-baserade veckotidningen Southern Weekly, den största veckotidningen i Kina, rapporterade om historien första gången 25 november.

Southern Weekly uppgav att den nuvarande ordföranden i den kinesiska student- och akademikerföreningen i Cambridge (CSSA-CAM),  Chang Feifan, tillkännagav i juli att hon skulle fortsätta som ordförande en andra period utan att man höll val.

Många bland de över 800 medlemmarna
i föreningen motsatte sig detta beslut och rapporterade det till universitetet. Universitetet bad CSSA-CAM  presentera sin författning senast den 1 oktober så att de regler som styr föreningen kunde klargöras. Efter att Chang vägrat tillmötesgå begäran beordrades den 27-åriga föreningen att upplösas, enligt Southern Weekly.

En tidigare medlem av CSSA-CAM sade till Epoch Times att studenterna hade varit arga över att   ordföranden tilltvingat sig posten under dessa tre till fyra månader.

– Den kinesiska ambassaden hade sagt till henne att ”stöd inte allmän röstning”. Det var på grund av denna uppbackning  som  hon vågade agera på detta sätt. Men hon trodde inte att händelsen skulle bli så här stor, berättade en CSSA-CAM-insider för Epoch Times.

Enligt Li Guiha,
fil.dr. som har arbetat i Cambridge under ett antal år, är detta att rösta om den kinesiska studentföreningens ordförandepost en gammal tradition vid Cambridge som har funnits i mer än tio år.

– I början var ambassaden tvungen att mobilisera folk för att kandidera till ordförandeposten. Men på sista tiden har, särskilt efter besöket av [före detta kommunistpartiets ordförande] Jiang Zemin till Cambridge i oktober 1999, och efter [premiärminister] Wen Jiabaos besök i februari 2009, CSSA-CAM:s ordföranden fått möta fastlandets ledare, media och etablerade andra kontakter och fick också ekonomiska fördelar, därför började många människor tävla om att kandidera till ordförandeposten,  sade Li.

– Under valrörelsen är ambassaden emellertid nu rädd för att kandidaterna öppet kommer att kritisera den tidigare ordförandens misstag. Detta skulle direkt skada ambassadens intressen så ambassaden försökte stoppa dem,  sade Li.

Före detta medlemmar i den kinesiska studentföreningen (CSSA-CAM ) har tidigare sagt till Epoch Times att de kinesiska konsulära tjänstemännen direkt styr studentföreningar.

Southern Weekly rapporterade att när den förra föreningens funktionär, som hade ansvar för  internet, Chen Qi, jämförde CSSA-CAM:s författning med andra CSSA:s, fann han att CSSA-CAM:s författning var ”kopierad direkt från Kina.”

– Studentföreningen är politisk talesman för den kinesiska ambassaden. När ambassaden vill fullfölja vissa politiska uppdrag, så som att välkomna en kinesisk ledare eller starta en politisk rörelse, går de kinesiska studentföreningarna oftast i spetsen och ambassaden döljer sig bakom dem, sade Wang, som arbetar i Cambridge.  

– Enligt lagstiftningen i många länder har utländska konsulat ingen rätt att styra eller störa verksamheter i det lokala samhället men den kinesiska ambassaden lyder aldrig någon lag. De använder kineser i studentföreningar och i kinesiska utlandsföreningar för att bedriva olaglig verksamhet, sade Wang.

Li har upplevt hur CSSA-CAM agerar på uppdrag av den kinesiska regimen. Han är Falun Gong-utövare och fick veta att hans e-post om Falun Gong inte var tillåtna på CSSA-CAM:s e-postlista. Den kinesiska regimen har förföljt Falun Gong sedan 1999.

– Att ambassaden kontrollerar studentföreningar är  en välkänd hemlighet. För några år sedan skrev dåvarande kinesiska studentorganisationens ordförande Wang Pengzhu ett e-postmeddelande till CSSA-CAM:s lista som svar på ett av mina e-mail, där han förtalade Falun Gong. Han följde ambassadens anvisningar, sade Li.

– Jag skrev tillbaka för att förklara och efter ett antal e-postutbyten började fler och fler människor stödja oss [Falun Gong]. Senare spärrade Wang Pengzhu min e-postadress, sade Li.

Wang förklarade varför studentledarna lyder ambassadens direktiv.

– Ambassaden ger den kinesiska föreningens ledare ekonomiska belöningar eller politisk status. Framför allt får den kinesiska studentföreningen verksamhetsstöd från den kinesiska ambassaden, och studentledaren får kompletterande ersättning.

Chang, kvinnan i centrum av CSSA-CAM:s kontroversen, kan ha förargat några av sina kurskamrater, men hon har behållit det kinesiska kommunistpartiets stöd.

– Hennes familj är förhållandevis mäktig och rik. En av hennes släktingar är en vice landshövding i Kina. Hon är väldigt pro-kommunistisk, berättade en Cambridge-student för Epoch Times.

– Hon talar mycket annorlunda än andra, tycker om att använda byråkratisk jargong och nämner ofta termer som ”samhällsklass”o ch ”revolution”, sade en annan student till Epoch Time.

Chang visste att om hon lydde Cambridges instruktioner om att presentera en ny författning skulle hennes tid som ordförande vara slut. Endast genom att vägra kunde hon hoppas på att undvika ett val.

Men valen kommer att ske ändå. Universitetet har meddelat att valet kommer att hållas den 2 december för poster som ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör. Vinnarna kan registrera en ny studentförening.

I kampanjen har hon fördelar som de andra kandidaterna inte har – hennes kontakter med kommunistpartiet.

– Det finns ganska många som stöder Chang Feifan. De tror att så länge studentföreningen kan ge   materiella fördelar till alla, såsom många resor och betalade middagsbjudningar, kommer de att rösta på den som kan ge dessa fördelar, berättade CSSA-CAM-insider för Epoch Times.

– På senare tid har Chang Feifan, för att vinna valet, ofta spenderat pengar och bjudit ut folk på formella middagar och har betalat för tiotals eller upp till hundra personer. Enligt reglerna är allt detta mot valets regler och räknas som mutor.

Även om många av studenterna har varit villiga att acceptera Changs middagar, säger insidern att  kontroversen över valet har förändrat några studenters tänkande.

– De inser att detta inte är en liten incident, sade han.

Översatt från engelska.