Universitet förlorar Kina-ackreditering efter Dalai lamas besök
Den kinesiska regimen har bestraffat universitetet i Calgary för att ha promoverat Dalai lama till hedersdoktor 2009. Universitetet har tagits bort från det kinesiska utbildningsministeriets lista över ackrediterade institutioner. Bilden är tagen vid Dalai lamas besök i Ottawa 2007. (Foto: Samira Bauaou / The Epoch Times)


Den kinesiska regimens häftiga motstånd mot det erkännande man gett Dalai lama har inneburit konsekvenser för University of Calgary, som stod som värd för den tibetanske munken och promoverade honom till hedersdoktor vid hans besök i Calgary i september i fjol.

Universitetet, som har cirka 600 studenter från Fastlandskina och Hongkong, bekräftade förra veckan att det i december hade tagits bort från det kinesiska utbildningsministeriets förteckning över ackrediterade institutioner.

Universitetet försöker nu avgöra vilken effekt detta kommer att få.

– Vårt största bekymmer är att vi inte vill missgynna nuvarande eller blivande studenter eller våra alumner, berättade universitets taleskvinna Colleen Turner för Calgary Herald.

– Vi visste när vi beslutade att bjuda in Dalai lama att det inte skulle ske utan kontroverser. Beslutet att bjuda in Dalai  lama var inte avsett att misskreditera eller undervärdera vår relation till våra kinesiska partners eller den kinesiska gruppen, sade Turner.

När Herald ringde till Hotline servicecenter för utlandsstudier i Peking för att fråga om studier vid Calgarys universitet fick man svaret: ”Om du inte redan går i den skolan är det bättre att inte gå där eftersom du kommer att utsättas för risker.”

Telefonisten berättade för personen som ringde att om hon redan studerar vid Calgarys universitet skulle hennes examen certifieras av det kinesiska utbildningsministeriet, men varnade för att ”policyn kan komma att ändras” i framtiden.

Den kanadensiska Tibetkommittén har fördömt strykandet från listan och säger att den kinesiska regimen ”väljer att trakassera snarare än resonera för att lösa meningsskiljaktigheterna”.

– Att en främmande makt skulle vara så ovetande att den tror att den kan skrämma ett kanadensiskt universitet genom en sådan taktik skulle vara ännu mer förvånande, om det inte vore den kinesiska regimen som var den som skrämde, sade CTC:s vd Dermod Travis i ett uttalande.

USA:s president Barack Obama, som planerar att träffa Dalai lama senare den här månaden, har också dragit på sig stark kritik från den kinesiska regimen, som blev upprörd redan över USA:s senaste vapenförsäljning till Taiwan på sex miljarder dollar.

Kinesiska utrikesdepartements talesman Ma Zhaoxu sade att Peking bestämt motsätter sig all kontakt mellan Obama och Dalai lama och varnade för att besöket ytterligare skulle undergräva Kinas och USA:s relationer.

Travis sade att västerländska regeringar måste inse att ”om vi inte ändrar Kina genom konstruktivt och verkligt engagemang, kommer Kina att ändra på oss”.

– Beslutet att stryka Calgarys universiet från listan är bara den senaste illustrationen av de auktoritära åtgärder som den kinesiska regimen kommer att försöka exportera till västliga demokratier om vi inte klargör fullständigt att vi inte kommer att bli trakasserade av auktoritära regimer i våra egna länder.

Dalai lama har blivit hedersdoktor vid mer än 25 institutioner runt om i världen, bland annat i Kanada. År 2006 gjorde Kanada honom till hedersmedborgare.

Anledningen till att regimen reagerade så starkt mot just Calgarys universitet kan vara kopplat till en generös donation till universitetet.

Henry Fok Ying-tung, en av Hongkongs mäktigaste entreprenörer som har knutit starka band med Peking, gav år 2006 $2 miljoner dollar till ett nytt internationellt studenthem och bostäder till gästforskare.

Fok, som dog 2006, 83 år gammal, stod särskilt nära den förre kinesiske kommunistpartichefen Deng Xiaoping. Han var involverad i många affärer med Kina och var också vice ordförande i National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference – en elitorganisation som var involverad i viktiga politiska beslut på nationellt nivå.

Den konservative parlamentsledamoten Rob Anders, vars förvaltning omfattar University of Calgary, berättade för Calgary Herald att sanktioner från Kina mot universitetet skulle vara ”barnsligt”.

– Det skulle vara som att ställa till förtret för sig själv. Kina skulle göra ett misstag om det väljer den vägen, sade Rob Anders som länge har kritiserat Kinas ockupation av Tibet.

– Det är uppenbarligen en lättköpt taktik med tanke på det breda stödet som Dalai lama har. Det verkar vara lite småsint, sade han.

Doug Horner, Albertas minister för högre utbildning, sade att han kommer att undersöka hur situationen kan lösas.

– Vi förstår bådas synsätt. Självklart vill vi se att situationen rättas till så snart som möjligt, sade han till Herald.

Horner tillade att även om han inte tror att utspelet betyder att kinesiska studenters examina inte kommer att godkännas, kommer strykandet från listan att innebära en minskning av nyinskrivna kinesiska studenter vid universitetet.

Han sade att en kommande tjänsteresa till Kina som planeras till senare i år kan ge en möjlighet att tala med regimens tjänstemän om ”vad vi kan göra för att hjälpa upp situationen”.

Peking har länge försökt förtala Tibets allmänt respekterade landsflyktige andliga ledare i världens ögon genom att stämpla honom som en separatist som har underblåst våldsamma oroligheter i sitt hemland.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29289/