Unikt guldörhänge funnen i Israel efter utgrävningar
Guldörhänget med tredimensionellt gjutna stenbockar . (American Friends of Tel Aviv University)


Smycken i silver och guld bevarade inuti en keramiktillbringare som grävts fram i Tel Megiddo i Israel kan ha lämnats kvar vid ett egyptiskt tillbakadragande eller av människor som influerats av egyptierna.

Speciellt intressant är ett guldörhänge med tredimensionellt gjutna stenbockar, som ”saknar motstycke”, enligt forskarna i ett pressmeddelande.

Tel Megiddo är en utgrävningsplats med många lager i Jezreeldalen i norra Israel. Platsen var ett viktigt centrum i den kanaaneiska kulturen fram till runt år 1000 f.Kr. och sedan i den israelitiska kulturen under följande två århundraden. Ett flertal lager från den här perioden har daterats med kol-14-metoden på platsen.

”En sådan sekvens av dateringar med kol-14-metoden existerar ingen annanstans i regionen”, sade Israel Finkelstein på Tel Aviv University, en av de som leder utgrävningen, i pressmeddelandet.

Smyckena upptäcktes i ett lager daterat till runt 1100 f.Kr., vilket inte var långt efter att det egyptiska imperiet kollapsade.

Inlindat i textilier finns också andra föremål som ringar, månformade örhängen och pärlor av karneol.

Vissa av mönstren och materialen, som karneol, användes i egyptiska smycken från samma period, vilket tyder på ett egyptiskt ursprung eller inflytande därifrån. Megiddo hade kontakt med Egypten under brons- och järnåldern.

“För unika föremål arbetar vi på att finna motsvarigheter för att hjälpa till att placera föremålen i sina korrekta kulturella och kronologiska miljöer. Men i det här fallet har vi fortfarande inte hittat någonting”, sade forskarna i pressmeddelandet.

Teamet tror att smyckena tillhörde en kanaanitisk kvinna som bodde i huset under en tidsperiod som kallas ”Iron I”.

“Det är uppenbart att människor försökte gömma samlingen, och av någon anledning hade de inte möjlighet att komma tillbaka och hämta den”, sade Finkelstein, och tillade att ägarna kan ha dött eller tvingats fly.

Vidare analyser av samlingen och även av textilierna kommer att avslöja mer information om deras ursprung. På den tiden var Egypten rikt på guld men saknade silver, vilket betydde att alla rena guldföremål sannolikt var tillverkade av egyptier.

Översatt från engelska