Unik video visar tyfonen Haiyan i Filippinerna
Bild på supertyfonen Haiyan när den drar fram över Tacloban i Filippinerna den 8 november 2013. (Screenshot/iCyclone)


Den 8 november 2013 är en dag som människor i Filippinerna alltid kommer att minnas.

Denna unika video har filmats av stormjägaren Josh Morgerman som har jagat tropiska cykloner sedan 1991. Han följde den kategori 5-klassade supertyfonen Haiyan, kallad Yolanda i Filippinerna, till staden Tacloban där stormen slog till som värst.

Morgerman dokumenterade den våldsamma tyfonen från Hotel Alejandro, en betongbyggnad i fyra våningar belägen åtta meter över havsnivån, tillsammans med två andra stormjägare James Reynolds och Mark Thomas.

Videon som är publicerad på Morgermans hemsida iCyclone.com, är en 12-minuters trailer till en längre dokumentär. Ändå visar den monsterstormen i grafisk skrämmande detalj.

En intressant bakgrundsinformation från Morgerman är att en del av den här filmen var nära att gå förlorad.

”När stormen var som värst och när byggnaden översvämmades med vatten måste jag hjälpa till att rädda instängda gäster. Jag slängde kameran i en blomkruka i lobbyn. Den stora vågen svepte iväg allt, men när stormen passerat hittade jag kameran bland allt bråte. Den var förstörd men jag plockade ur minneskortet och ett dataföretag hemma i Los Angeles kunde rädda filerna! I videon finns den dramatiska tiden mellan klockan 07.39 och 7.57 med”.

Vissa delar av videon kan vara jobbig att titta på då fönster exploderar och människor blir hysteriska av rädsla när vattnet översvämmar hotellet.

Morgerman ser sitt arbete som en viktig del av den meteorologiska dokumentationen. Den visar unika bilder av exakt hur den historiska stormen drar fram och han riskerade sitt liv för att dokumentera det.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/4wrgrJwYdy8?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfulls

Översatt från engelska.