Unik upptäckt av utrotad sköldpadda
En 28-kilos batagursköldpadda fastnade en dag i en thailändsk fiskares nät. Fångsten förvånade honom då arten under 20 år ansetts utrotad i Thailand. (Foto: AFP/HO/WWF/ Songpol Tippayawong)


En thailändsk fiskare gjorde ett märkligt fynd när han skulle vittja sina nät vid ett mangroveträsk. Fyndet var en batagursköldpadda, vilken ansetts som utrotad sedan 20 år i Thailand.

– Fiskaren var mäkta förvånad över sin märkliga fångst. Arten är starkt hotad i hela Sydostasien och har länge klassats som utrotad i Thailand, säger Dr Chavalit Vidthayanon, sötvattenspecialist på Världsnaturfonden (WWF), i ett pressmeddelande.

Batagursköldpaddan är en av Asiens största sötvattenssköldpaddor. De lever i grottor och på klipphyllor längs Andamankusten och äter till största del frön från mangroveträdet.

Hoten mot sköldpaddan är bland annat jakt, plundring av ägg och fiskenät som kan bli till dödsfällor.

Den upptäckta sköldpaddshonan vägde 28 kilo och var 50 centimeter lång. Den kommer att omhändertas av fiskerimyndigheterna i Thailand. Myndigheten ska undersöka om hon lägger ägg, om så är fallet kommer ungarna att födas upp och sedan släppas i det fria.