Unik chans till Mars-studie
Om asteroiden kolliderar med planetens Mars, med ett stort dammmoln som följd, ska forskare studera vad som händer i planetens atmosfär. (Foto; Nasa)


Den 30 januari kan rymdforskarna få ett unikt tillfälle att studera hur ett asteroidnedslag påverkar en planet. Mars kan komma att kollidera med en asteroid och Institutet för rymdfysik, IRF, bevakar det hela med instrumentet Aspera-3 ombord på rymdsonden Mars Express.

Ett Nasa-teleskop upptäckte asteroiden som är 50 meter stor. I pressmeddelandet från IRF säger forskarna att möjligheten att en så stor asteroid kan kollidera med Mars bara uppstår vart tusende år. Kollisionen skulle skapa en krater på en kilometer och kasta upp stora mängder stoft som skulle påverka hela atmosfären.

Instrumentet Aspera-3 byggdes vid IRF i Kiruna och har varit i bana kring Mars sedan julen 2003. Dess roll är att studera hur Mars förlorar sin atmosfär ut i rymden och forskarna vet nu att förlusten påverkas av utbrott på solen. Nu får de tillfälle att studera något man aldrig tidigare har kunnat, nämligen hur Mars-atmosfärens läckage ut i rymden påverkas av ett asteroidnedslag.

Chansen, eller risken, för en kollision är dock liten. En första uppgift sade att möjligheten var 1 på 40. Efter att Nasa ytterligare observerat asteroiden, ändrades det till bara 1 chans på 10 000.