Unga struntar i IT-säkerhet på jobbet


Hur är det med unga människors lojalitet till sin arbetsgivare nuförtiden? Den frågan kan man ställa sig efter att ha läst om IT-säkerheten på arbetet, som Cisco undersökt.

Trots att de anställda känner till sitt företagets IT-policy bryter 70 procent medvetet mot reglerna.

Ansvaret för att skydda företagets affärsinformation ligger inte på de anställda utan helt på IT-avdelningen, anser 61 procent av de anställda. Majoriteten har dessutom låtit utomstående använda jobbdatorn utan tillsyn.

– De yngre har en
helt annan syn på ansvar och säkerhet än många äldre medarbetare när det handlar om IT och det är en mardröm för företagens IT-avdelningar, säger Henrik Davidsson, säkerhetsexpert på Cisco i ett pressmeddelande.

Rapporten är global, 2 800 studenter (18-23 år) och unga i karriären (under 30 år) över hela världen har intervjuats. Davidsson som talat med flera svenska IT-chefer menar att situationen även gäller för Sverige.

Läget för IT-säkerheten i dagsläget blir svårare när medarbetare vill använda sina privata datorer, mobiler och surfplattor på arbetet. När de kopplar upp sig mot företagets nätverk uppstår nya säkerhetsrisker, menar Cisco som är världsledande på nät- och internetlösningar.

När de intervjuades blev tillfrågade om varför de struntar i företagets IT-policy anges flera anledningar. Det vanligaste skälet är att de vill göra sitt jobb på ett bra sätt.

Att slarva med IT-säkerheten slog också igenom i de tillfrågades privatliv. En fjärdedel hade till exempel fått sin identitet kapad på nätet.