Unga kineser varnar studenter för sina högskoleprogram
En ung kines håller upp en handmålad skylt med texten "Välj inte reklamdesign – all övertid kommer att få dig att kräkas". Den här sortens varningar har blivit virala på internet i Kina på sistone. (Skärmdump från Weibo)


Efter de årliga hårda kinesiska intagningsproven till högskolan i juni ska nu omkring nio miljoner studenter ansöka till universitetsprogram. Men de som redan har tagit examen varnar nu nykomlingarna för att välja de program som de valde i en viral kampanj på nätet.

Frasen "Välj inte vårt program" har blivit viral på internet i Kina. Den förekommer på bilder där någon håller upp en handskriven skylt med orden och en förklaring på varför man ska undvika just deras program.

Det klagas bland annat på att det är för svårt att få ett jobb efter examen, att studiebördan är för stor, eller att programmet är värdelöst i största allmänhet.

Några program som fått särskilt mycket kritik är läkarprogram, engelska språkprogram, journalistprogram och marknadsföringsprogram.

Läkarlinjerna verkar ha fått den kraftigaste kritiken. "Välj inte läkarlinjen, det är som att hoppa ner i ett brinnande hål som du aldrig tar dig upp ur", skrev användaren Xiaoweibade Weiguang på den twitterliknande plattformen Weibo.

"Många böcker att läsa, massor av prov. När du äntligen lyckats ta examen så är jobbet en plåga: Låg lön, massor av nattskift, olika prov, ändlösa utvärderingar … och inga semestrar."

De som klagar på läkarprogrammen har också observerat hur vanligt det är med våld mot läkare och sköterskor i Kina. I flera år har sjukhusanställda attackerats fysiskt av patienter som anser att de inte har fått tillräckligt bra service, vanligen för att de inte mutade personalen tillräckligt. Det har till och med förekommit att läkare och sköterskor har dödats.

"Du måste lära dig självförsvar, för du kan aldrig veta när du blir överfallen", skrev Xiaoweibade Weiguang. En annan användare tillade: "När du jobbar på sjukhus finns det ingen som garanterar din säkerhet."

En annan stor källa till klagomål är den hårda jobbmarknaden.

"Välj inte det engelska språkprogrammet. Det är så svårt att få ett jobb", skrev Bernice_wang. "Dessutom har jag glömt hur man skriver kinesiska tecken; det är för många kvinnliga studenter på programmen; och det är för mycket och för tråkiga läxor."

Studenter som har tagit examen håller upp handgjorda skyltar med sina varningar. Personal på den populära shoppingsajten Tianmao hade en särskilt lång lista med klagomål.

"Välj inte radio- och TV-nyheter för arbetsgivarna bryr sig bara om hur du ser ut, inte vad du har för betyg!"

"Välj inte marknadsföring, för det flesta av mina klasskamrater har fått börja sälja försäkringar."

"Välj inte internationell handel, även om det låter underbart, för hur hårt du än försöker kommer du att bli kvar i Kina."

"Välj inte visuell formgivning – du kommer att få jobba övertid hela tiden!!" Bilden visar en ung man som håller upp en laptop med texten, samtidigt som han sitter hopsjunken och utmattad i en stol.

En del av problemet med att få anställning efter examen är att arbetsmarknaden är tuff när det gäller de populära jobben.

Många universitet skyndade sig att skapa program i de populära ämnena, vilket ledde till att marknaden blev övermättad.

"När studenterna sökte till de där programmen såg jobbmarknaden lysande ut, men när de väl tog examen hade den redan mättats", sade kommentatorn Tan Min till statliga tidningen Guangzhou Daily.

"De studenterna fick jobb på låga nivåer eller inom ett annat yrke", tillade han.

Ett annat problem, enligt Tan Min, är hur den hårda arbetsbördan i skolan leder till att studenterna inte utvecklar sina intressen eller personligheter, och att universiteten inte ger dem någon karriärvägledning.

"Studenterna har bara pluggat från lågstadiet till gymnasiet. De har ingen aning om högskoleprogrammen när de ansöker. Så de väljer program som låter bra, som journalistutbildningar, juristutbildningar och liknande, men det är de program som folk klagar allra mest på."