Unga flickor blir ‘specialleveranser’ till Kinas mäktiga
Poeten Wang Zang poserar på sin arbetsplats i Peking med de kinesiska tecknen ”Rektorn, skaffa ett rum [tillsammans med mig]. Låt de unga eleverna vara”, skrivna på ryggen samtidigt som han håller ett uppstoppat djur och en spritflaska. Konstnärer, aktivister, universitetsstudenter och poliser tar bilder av sig själva – en del nakna och provokativa, vissa arga och hotande – med samma budskap. (Foto: AP Photo/Courtesy of Wang Zang)


I dagens Kina är all mat giftig och allting smutsigt. Floder, brunnar och grundvatten har förorenats.

Som lösning på situationen har ”statstjänstemän” i Folkrepubliken Kina, tjänstemän på både central och lokal nivå, hittat sina egna system för leveranser av mat för att skydda sig själva och sina familjer. Specialleveranserna kommer från speciella lantbruk, grönsaksodlingscentraler och matföretag som förser tjänstemännen med särskilda grönsaker, kött, ägg med mera.

Kinesiska magnater har lärt sig av tjänstemännen. De hyr människor som odlar grönsaker och föder upp boskap åt dem för att slippa äta giftig mat. Hälsosam och ekologisk mat är bättre, men vanliga människor får inte tag i den. Bara de rika och mäktiga kan få sådana privilegier.

Kinesiska kommunistpartiet upprättade systemet med ”specialleveranser” så tidigt som under Yan’an-perioden, då partiet kämpade för livet under inbördeskriget med Nationalistpartiet. Systemet syftade till att förse kommunistpartiets höga kadrer och ledare med speciell mat och livsnödvändig service.

Efter att kommunistpartiet
tog makten 1949 nationaliserades systemet med specialleveranser. När Deng Xiaoping genomfört sina reformer och öppnat landet runt 1980 reformerades också detta system. Det innebär att tjänstemän på alla nivåer har använt sin makt för att obegränsat utöka och uppfylla sina speciella behov.

Den kinesiska allmänheten har sedan länge vant sig vid dessa fenomen, så privilegierna, specialleveranserna, eller kadrernas speciella behov, har blivit en del av vardagen. Ingen vågar ifrågasätta systemet och därmed riskera att bli anklagad för att underminera ”stabiliteten” och ”harmonin”.

Girigheten har dock inga gränser. De med makt har ökat aptiten alltför mycket på ett alltför udda sätt. Om deras privilegier, specialleveranserna, bara gällde ekologisk mat, korruption eller lust så skulle detta inte förvåna människor. Nu vill emellertid tjänstmännen få speciella leveranser av unga flickor.

Åtta skandaler på 20 dagar

Trots att officiell media alltid strikt kontrollerar sådana ”negativa nyheter” så rapporterade media som exempel, under blott 20 dagar i maj, om åtta skandaler där rektorer och tjänstemän våldtagit unga flickor.

Den 8 maj åkte Chen Zaipeng, rektor på en grundskola i Hainanprovinsen, tillsammans med lokala tjänstemän till ett hotell med sex lågstadieflickor för att hyra ett rum.

Så fort nyheten hade rapporterats angav China Central Television (CCTV) snabbt att de sex unga flickorna inte hade angripits sexuellt. CCTC finns i Peking och långt från Hainanprovinsen, den provins som ligger längst ner i sydost i Kina, så hur kunde CCTV omedelbart veta att flickorna inte våldtagits?

Den 15 maj rapporterades det att en rektor på en grundskola i Anhuiprovinsen, med efternamnet Yang, hade angripit nio unga flickor sexuellt under tolv års tid.

Den 18 maj våldtogs en sjuårig flicka i Anhuiprovinsen av en lärare med efternamnet Wang.

Den 22 maj rapporterades en rektor i Guangdongprovinsen vid namn Zheng ha våldtagit två unga flickor.

Dessutom befanns unga flickor ha våldtagits i Shandongprovinsen, Hunanprovinsen och i Henanprovinsen. Kineserna tror att de rapporter som kom fram i ljuset bara är toppen på ett isberg.

Upprätthållande av lagen

Rättsväsende och tjänstemän hanterar den här frågan helt annorlunda än med vanligt folk. Lokalbefolkningen är väldigt arg och kräver att polisen gör en noggrann undersökning och ser till att brottslingarna blir straffade.

Polisen ursäktar sig, drar ut på undersökningarna och till och med försvarar förövarna. Polisen i Wanning i Hainanprovinsen påstod att de små flickorna inte hade våldtagits trots att föräldrarna hade bevis. Än mer absurt är att de lokala myndigheterna sade: ”De små flickorna gick på dejt med rektorn.”

1997 reviderade Kina sin straffrätt och skapade speciellt ett nytt brott, brottet att bedriva otukt med flickor under 14 år. Den nya lagen kan förstås på följande sätt: om en tjänsteman våldtar en ung flicka som är under 14 år kan detta inte betraktas som våldtäkt. Istället klassificeras brottet som att man besöker en minderårig prostituerad. En sådan ondskefull lag kan bara finnas i Kina.

Polisen i Wanning tycker uppenbarligen att också brottet att bedriva otukt med en flicka under 14 år är alltför allvarligt. De har ändrat anklagelsen till misstanke om antastande av barn. Snart kommer inte ens våldtäkt på sex unga flickor vara ett brott. Det kommer bara att vara en moralisk fråga.

I Kina spelar det ingen roll på vilken nivå man är som tjänsteman. Så länge man har lite makt så räcker det. Förringa inte makten hos en rektor, en tjänsteman vid bostadstilldelningen eller en lärare – barnen är som små fåglar i deras händer. Dessa lägre tjänstemän kan göra vad de vill med sina elever.

”Tur”

Dessa våldtäkter på små flickor sägs bero på en löjlig vidskepelse. Vissa av tjänstemännen tror att sex med en oskuld, där blödning uppstår på grund av den spruckna mödomshinnan, ger tur och möjlighet till befordran.

För två år sedan kom det rapporter från Guizhouprovinsen och Zhejiangprovinsen om att tjänstemän arbetade tillsammans med rika affärsmän och förgrep sig sexuellt på flickor under 14 års ålder.

Förra året avslöjades ett fall i Yongkang i Zhejiangprovinsen där några medlemmar i Folkkongressen från Yongkang var inblandade i en våldtäkt av en ung flicka.

Speciellt alarmerade är fallet med Li Xinli, som är vice sekreterare i Folkkongressen i Yongcheng i Henanprovinsen och beskrivs som en ”excellent kommunistpartimedlem”. Enligt en artikel i chinalawnews.net hade Li våldtagit mer än tio små skolflickor. Den yngsta vara bara elva år. Denne ”excellente kommunistpartimedlem” hävdade att han bara letar efter oskulder.

En liten flicka som blivit offer sade till China Law News reporter att Li hade tvingat in henne i en bil, klätt av henne i baksätet och sedan våldtagit henne. Li filmade också händelsen med sin mobiltelefon och tog ett foto av flickans blod.

Den unga flickan sades ha gråtit och bönfallit till Li: ”Jag är bara 13 år gammal. Gör inte detta, farbror!” [”Farbror” är en term som barn använder för att visa vuxna män sin respekt, inte bara sina egna farbröder.]

När jag läser detta blir jag ursinnig.

När kommunistpartiets medier går på med sitt ”harmoniska samhälle” och ”den kinesiska drömmen” så låter det som svart humor i ett detta samhälle, där orättvist, kriminellt och perverst beteende inte förs fram i ljuset.

Notera att artikeln den 25 maj på chinalawnews.net har avpublicerats. Webbsidan aboluowang.com rapporterade om innehållet i chinalawnews.net.

Yan Jiawei (född 1937) är poet och bor i Yibing i Sichuanprovinsen. Yan stämplades som högeranhängare vid kampanjen mot högeranhängare 1957 och dömdes till 15 års fängelse för ”kontrarevolutionärt brott”. 2007 anslöt sig Yan till andra överlevande ”högeranhängare” och skrev ett brev för högeranhängarnas rättigheter. Den här artikeln publicerades först på Human Rights in China Biweekly.

Översatt från engelska.