Ung och gammal i protest mot nio år av förtryck
Svenska Falun Gong-utövare samlades utanför Kinas ambassad på gärdet i Stockholm i en stillsam protest mot nio års förföljelse. (Foto: Anders Eriksson/Epoch Times)


Framför Kinas ambassad i Stockholm och konsulat i Göteborg samlades på söndagen svenska Falun Gong-utövare i protester mot förföljelsen i Kina. Det var på dagen nio år sedan förföljelsen startade i Kina.

Epoch Times var på plats och talade med den yngsta deltagaren i manifestationen i Stockholm, Elaine Lu. Hon är nio är och ska snart börja i fjärde klass. Hon utövar Falun Gong och hon tycker att det är en jättebra metod.

Epoch Times (ET): Varför tror du att Falun Gong är förföljt i Kina? Det är ju en sådan bra metod. Varför får de inte öva i Kina?

– Det är väl det där kommunistpartiet som inte vill att de gör det. De har ju makt över nästan hela Kina.

ET: Varför tror du att de inte vill att man ska få öva Falun Gong?

– För att de är… dumma. De kanske är… avundsjuka.

Vad tror du om framtiden för Falun Gong-utövarna i Kina? Tror du att de kommer att bli fria någon gång?

– Ja, det tror jag.

ET: Trots att de i kommunistpartiet är så dumma?

– Om man har sitt eget självförtroende så tror jag att det går.

Ett brev lästes upp på kinesiska och lämnades sedan till ambassaden i Stockholm. Från beskickningen hördes ingenting, men man kunde skymta några tjänstemän som fotograferade Falun Gong-utövarna på andra sidan vägen.

Vid konsulatet i Göteborg genomfördes en liknande manifestation, vilket även skedde i många städer runt om i världen.

Anna Bender och Arthur Berntsson var bland de personer som tysta stod och protesterade utanför Kinas konsulat på Grönsakstorget.

Arthur Berntsson fyller snart 83 år, och har tränat Falun Gong i åtta år. Han bor i Göteborg och har före pensioneringen arbetade han som sjöman. Arthur Berntsson har klarblåa pigga ögon och ser yngre ut än sin ålder. Han har stått framför konsulatet regelbundet i ett par års tid.

– Jag brukar stå framför Kinas konsulat två dagar i veckan, två till tre timmar varje gång, för att protestera mot förföljelsen i Kina.

Ibland står han ensam med sin banderoll. Många som gått förbi har sett honom stå där.

En gång var det en man på 40 år som passerade förbi och sade att ”jag beundrar dig mycket som orkar stå här”, berättar Arthur.

Anna Bender, som är 41 år och arbetar som habiliteringspersonal, stod framför konsulatet från tidigt på förmiddagen. Hon tycker det är viktigt att påminna kineserna på konsulatet om vad som pågår i deras eget land.

Det är också viktigt att visa det kinesiska konsulatet att i Sverige har vi frihet att välja själva och att man får fritt öva Falun Gong.

Hon vill möta människor och kunna vara till hands och svara på frågor.

– En äldre man gick förbi här tidigare och när han såg vår information om organstölderna, sade han att vi lär oss ingenting av historien, men jag sade till honom att det är dags nu, säger Anna Bender.

Det handlar också om att ta ställning för mänskliga rättigheter, vilket angår alla menar hon.

– Innan har folk sagt att detta händer ju i Kina, det angår inte mig, men jag tycker att man måste ta ställning, det handlar om mänskliga rättigheter. Ska vi låta människor dö för att de tror på goda principer och vill leva efter sanning, godhet och tålamod?