Ung jordbrukare trotsar maffian på Sicilien
Lantbrukaren Emanuele Feltri i Valle del Simeto. Feltri har vägrat ge efter för maffian som härskar i området. (Med tillstånd av Emanuele Feltri)


För tre år sedan köpte en ung italiensk bonde, Emanuele Feltri, fem hektar jordbruksmark i det maffiakontrollerade Valle del Simeto på Sicilien. Han ville utveckla ekologiska grödor och boskap och bygga upp en mönstergård.

Från allra första början har Feltri fått kämpa mot orättvisor. Han har avslöjat dumpningsplatser som är fulla av däck och asbest och han har blockerat vägen som maffian använder för att nå deponierna.

Det dröjde inte länge innan han blev hotad av maffian. Han blev tillsagd:

”Om du inte öppnar vägen kommer vi att bränna din citronlund”.

Feltri vägrade och hans lund brändes ner.

”Jag känner ett stort ansvar”, förklarade han. Han kämpar inte bara för sin egen skull utan för alla människor på hans mark.

I Valle del Simeto är det vanligt att bönderna betalar maffian för att få ”skydd” mot skadegörelse som maffian annars utsätter bönderna för. Men Feltri vägrar att följa den linjen.

Efter alla hot mot Feltri demonstrerade 600 personer för att stödja honom, men endast ett fåtal har visat något konkret stöd i det dagliga livet. Enligt Feltri är många av dem rädda.

”Människor har inte mod att höja sina huvuden”, sade han. Ett uppskuret får bredvid hans dörr var maffians svar på demonstrationen.

”Jag blev förälskad i den här marken” berättade Feltri och beskriver skönheten i sin dal med dess otroliga biologiska mångfald och bördighet.

”Det är en mark som jag älskar och vill försvara, även till priset av bränder, stöld och döda får”, sade han.

Efter varje hot och övergrepp är Feltri beredd att höja insatsen. ”Jag är villig att gå långt med detta”, sade han.

Han vill befria sin mark från maffians kontroll och återställa Via del Grano, en milslång väg från romartiden. Så han har startat en insamlingskampanj tillsammans med andra unga jordbrukare i dalen.

”Det här är vår mark, våra fäders och mödrars, våra förfäders mark, ärliga och outtröttliga människor. Härifrån börjar vi igen och vi kommer inte att backa”, kan man läsa på projektets hemsida, som beskriver insamlingskampanjen för att återställa Via del Grano.

Översatt engelska.