”Ung hjälte” under Sichuan-jordbävningen åtalad för bedrägeri
Lei Chunian står inför rätten med handfängsel anklagad för bedrägerier och förfalskning, den 3 november 2014. Lei upphöjdes till en ”ung hjälte” för att ha räddat sina klasskamrater under den katastrofala jordbävningen i Sichuanprovinsen 2008. (Skärmdump/West China Metropolis Daily)


En ung kinesisk man som utsågs till "ung hjälte" efter att ha räddat sju klasskamrater under den stora jordbävningen i Sichuanprovinsen 2008, stod inför rätta den 3 november, åtalad för bedrägerier och förfalskning, enligt kinesisk media.

Lei Chunian, född 1992, kallades en ”ung hjälte” och höjdes till skyarna av staten efter den katastrofala jordbävningen i Wenchuan i Sichuanprovinsen den 12 maj 2008.

Lei står anklagad för att begått fem fall av bedrägerier från januari till september 2013, som involverar omkring 460 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor). Den genomsnittliga kinesiska årsinkomsten för en familj 2012 var 13 000 yuan, enligt Beijing University.

Han kommer sannolikt
att få över 10 års fängelse, enligt åklagaren. Lei berättade för åklagaren att han inte har något jobb, och alla pengar som han erhållit genom att lura andra redan har spenderats, enligt Sichuan News.

Inga familjemedlemmar eller vänner till Lei dök upp i rättegången, utan bara ett antal brottsoffer. De berättade för Sichuan News att de var besvikna på Leis attityd i domstolen och menade att han inte visade någon ånger.

Lei blev en kändis för sex år sedan, efter att historien om hur han räddade sina klasskamraters liv fick stort genomslag. Det kinesiska kommunistpartiet väljer ofta att upphöja heroiska figurer som ett sätt att polera partiets image och lovprisa partiets ledarskap.

I den tragiska
jordbävningskatastrofen i Wenchuan, där över 87 000 människor dog, kunde man med hjälp av sådan propaganda upphöja ”unga hjältar” och därmed distrahera opinionen, så att den inte försökte utkräva ansvar från regimen för de dåligt byggda skolor som kollapsade och anses ligga bakom många av dödsfallen.

När jordbävningen i Sichuan inträffade sprang Lei, enligt den officiella hjältesagan, tillbaka uppför trapporna och ropade åt sin klasskamrater att ta sig ut. Hans hjälpinsats lovordades av staten som modig och osjälvisk, trots att många kineser ansåg att Leis handlingar var farliga och olämpliga att ta till under en jordbävning.

”Det är orimligt och farligt. Sådana handlingar bör inte uppmuntras. I skolböcker om säkerhet står det att elever ska springa nerför trapporna, inte upp igen… Det är oansvarigt att låta unga barn tänka att sådana ’heroiska’ handlingar är normen”, skrev den kinesiska politiske kommentatorn och krönikören He Sanwei på sin blogg.

Lei blev ändå ärad som en av tjugo ”unga hjältar i jordbävningsinsatsen” av staten, och blev en av fackelbärarna vid OS i Peking 2008. På grund av Leis utmärkelse blev han sedan antagen till en prestigefylld gymnasieskola utan något intagningsprov, och han slapp också att betala alla skolavgifter, enligt kinesisk media.

Kinesiska statliga medier köade för att rapportera om honom, publicerade exklusiva intervjuer och gjorde spel- och dokumentärfilmer om den unge mannen. Lei höll också tal för åtskilliga statliga och och lokala organisationer.  

Efter alla dessa positiva utmärkelser är Leis brott ett slag i ansiktet på partiet. Statliga kinesiska medier har gjort sitt yttersta för att försöka kasta skulden på Lei själv, och sagt att han inte kunde uppföra sig ordentligt efter att så plötsligt fått så mycket ära och berömmelse. Vissa kinesiska nätanvändare skyller emellertid Leis handlingar på det sociala systemet som upphöjde ett barn på det här sättet.

”Hans [Leis] fall har att göra med att han blivit vänner med fel personer, saknar uthållighet och saknar den nödvändiga vägledningen i livet… Snabb berömmelse och makt är det snabbaste sättet att förstöra någon”, står det att läsa i ett inlägg på en officiell mikroblogg för partiets språkrör, People’s Daily.

Leis helomvändning har lett till mycket diskussioner på Kinas internet, där många användare reflekterar över det kommunistiska systemet, samhällets moral och mediernas reaktioner på händelsen.

Nätanvändaren ”Gammal man från Xian City” skrev att han inte höll med People Dailys blogginlägg: ”Den verkliga boven är en social miljö som uppmuntrar otålighet, ambition och snabb framgång. För att göra reklam för dessa så kallade värderingar gjorde de [myndigheterna] med sin makt en oskyldig tonåring till ett moraliskt föredöme, och lät den vuxna världen korrumpera honom. Föredömet föll till slut, och hjälten förkastades.”