Underbar vägvisare för framtida musiker
Natker (till vänster) och Montgomery (höger) på San Diego Civic Theatre, Kalifornien (USA). (Foto: Ji Yuan/The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts iscensatte i lördags den första av sju shower på San Diego Civic Theatre, som en del i sin världsturnén 2010. 

Natker, dirigent åt ett produktionsbolag, fanns med i publiken:

– Jag tyckte att dansarna och artisterna var underbara och de var väl skolade. Det hela var mycket vackert utfört och kostymerna var en glädje att beskåda. Jag tyckte väldigt mycket om det, sade han.

Det unika med Shen Yuns orkester är att de kombinerar både västerländska och traditionella kinesiska instrument.

Natker både fascinerades och inspirerades av musiken. Han kommenterade:

– Med tanke på att jag är dirigent så är det mycket intressant för mig att man förenar den västerländska musiken med traditionella kinesiska instrument. För det första är det mycket intressant för mig som en musiker, men även som observatör inför framtiden, jag anser att detta var en underbar sak att beskåda och tror att den [orkestern] visar vägen till framtiden. Att blanda dessa klassiska instrument är något för framtidens musiker.

Natker uppskattade också den kulturella medvetenhet som Shen Yun visade sin publik.

Han sade: 

-Jag har alltid känt mig fascinerad av den kinesiska kulturen och att man nu lyckats ta med sig den delen hit till USA och att de turnerar i USA, det är någonting mycket positivt. Det är någonting som är nödvändigt. Ju bättre vi lär känna varandra desto bättre är det för framtiden.

– Eftersom vi lär från varandra kan vi dra nytta av varandras kulturer. I väst gör vi saker på ett sätt medans det i Kina görs på ett helt annat sätt. Som artister, ju större ordförråd vi har för att uttrycka oss själva desto bättre saker kan vi skapa.

Montgomery, en artistisk ledare för ett musikproduktionsbolag, gick också på föreställningen. 

Han sade:

– Hela produktionen var mycket spektakulär och väldigt, väldigt underhållande, den var omväxlande också. Man höll ett bra tempo, både energiskt och livfullt, det fanns även med en del tankeväckande saker. Jag gillade solosångarna och hur orkestern använde sina instrument. De var duktiga. Det var en mycket intressant kväll och väldigt kul.

Han ansåg också att artisternas skolning och precision var både inspirerande och helt underbar.

Förutom liveorkestern och artisterna, använder sig Shen Yun av toppmodern teknologi för att producera en digital animerad bakgrundskuliss i övernaturlig storlek för att komplettera varje nummer.

Montgomery nämnde även det och noterade det innovativa i hur föreställningen presenterades. 
– Jag älskade den projicerade scenen, sceniskt var detta mycket intressant, speciellt med de animerade filminslagen. 

Montgomery lade till att Shen Yun även är en underbar föreställning för barn. 
Jag kan föreställa mig att barn även skulle tycka om den. Jag vill påstå att det är en underbar familjeföreställning, sade han.

Shen Yun kommer till Sverige i april 2010.

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, gå in på dess hemsida: ShenYunPerformingArts.org