Ukrainas tidigare premiärminister dömd till sju års fängelse
Ukrainas förre premiärminister Julia Tymosjenko lyssnar när domare Rodion Kireyev meddelar domen i Pecherskydomstolen i Kiev den 11 oktober 2011. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/Getty Images)


En domstol i Ukraina dömde på tisdagen förre premiärministern Julia Tymosjenko till sju års fängelse. Hon anklagades för felaktigheter i samband med att Ukraina skrev ett gasavtal med Ryssland för två år sedan. Rättegången anses enligt uttalanden i media vara politiskt motiverad.

Domare Rodion Kireyev meddelade domen efter en tre månader lång rättegång som ådragit sig kritik från västmakterna och som kan försvaga Ukrainas förbindelser med både EU och USA, enligt Radio Free Europe (RFE).

Kireyev sade att Tymosjenko kostat Ukraina 190 miljoner dollar i skadestånd.

”Vi kommer att kämpa och vi kommer att försvara mitt goda namn i domstolen”, sade Tymosjenko till reportrar efter domen, enligt RFE. ”Och jag är övertygad om att Europadomstolen för mänskliga rättigheter kommer att fatta ett legitimt och lagligt beslut.”

Ukrainas president Viktor Janukovitj sade att domen mot Tymosjenko inte är slutgiltig.

”Beslutet kommer att ifrågasättas i en appellationsdomstol och naturligtvis kommer det att vara av stor betydelse vilket beslut den tar och vilken lag man grundar beslutet på”, sade han till reportrar, enligt ukrainska nyhetsbyrån Interfax.

Han tillade att hans administration ärvde fallet mot Tymosjenko och var tvungen att gå vidare med det. ”Det har undersökts av polisväsendet vilket ledde fram till ett beslut om ett domstolsutslag”, sade han.


Översatt från engelska