Ukrainas regering öppnar Tjernobylområdet för besökare
Ukrainska tjänstemän säger att de kommer att öppna ett område på 30-mils radie runt Tjernobyl, platsen för den värsta kärnkraftverkskatastrofen i historien. (Foto: Vladimir Borodin / The Epoch Times).


Resor till Tjernobyl kommer att bli verklighet och den ukrainska regeringen säger att man planerar att öppna platsen för kärnkraftsolyckan för första gången på 24 år.

I början av nästa år kommer Ukraina att öppna området runt reaktorn som exploderade den 26 april 1986. Katastrofen dödade ett okänt antal människor och tvingade hundratusentals att lämna sina hem.

Regeringen vill för turister öppna en säkerhetszon på 30-mils radie. Tjänstemännen sade att de kommer att göra resrutter som undviker de starkt förorenade platserna.

– Detta är en sorglig historia för familjer som lämnat sina hem, och för Ukraina. Men de skall inte bara berätta för världen vad som hände utan också visa det som hände, sade Viktor Baloga, minister för nödsituationer.

Han sade att det inte finns några planer på att få bosätta sig på nytt i och omkring området.

Baloga hade ett möte med UNDP:s handläggare Helen Clark för att diskutera frågan.

”Trots att betydande framsteg har gjorts i att ge dessa samhällen det liv de hade före Tjernobylolyckan, finns det fortfarande arbete att göra för att förverkliga full social och ekonomisk återhämtning, och återställande av försörjningsmöjligheter,” sade Clark i ett uttalande. ”Ett sätt vi kan stödja dessa framsteg är genom att arbeta med dessa människor så att de övervinner de psykologiska effekterna av denna katastrof genom att återuppbygga stolthet och värdighet i dessa samhällen.”

Företagen har redan ordnat rundturer för besökare under de senaste månaderna men den ukrainska regeringen säger att de är olagliga och kan vara farliga.

Regeringen sade också i veckan att den kommer att bygga en isolerande konstruktion för att isolera reaktor fyra vid anläggningen. Det kommer att kosta omkring 1,1 miljarder US-dollar.

Översatt från engelska: http://www.theepoc