Ukrainas president vill riva ner kommunistsymbolerna
President Viktor Jusjtjenko, med en blombukett i handen, deltar i minnesstunden av sovjetiskt förtryck innan han fördömde landets våldsamma kommunistiska förflutna. (Foto: Mykola Lazarenko / www.president.gov.ua)


Vid en ceremoni för offer som dödats i sovjetiska massmord, talade Ukrainas president Viktor Yushchenko i hårda ordalag om behovet av att hans land bokstavligen behöver riva ner symbolerna av sitt kommunistiska förflutna.

– Det är dags att rädda vårt land från dessa satanistiska symboler och skicka avgudarna slutgiltigt till historiens soptunna, sade presidenten i sitt tal, med hänvisning till det faktum att många av kommunisternas statyer fortfarande idag finns i Ukraina.

– Det är dags att göra sig av med avgudningen av kommunististledarna, som hånade, hatade och sköt ner vårt folk, fortsatte Jusjtjenko.

Ceremonin ägde rum den 11 oktober i Demianiv Laz i Ivano-Frankivsks region i västra Ukraina där den sovjetiska underrättelsetjänsten i juni 1941 slaktade ukrainska politiska fångar.

Massgravarna grävdes fram 1989 efter kommunismens fall när hemligstämpeln togs bort från arkiverade dokument. Kropparna av 524 offer från tre av de fem gravarna grävdes upp och begravdes den 28 oktober samma år. Upphittade föremål från offren har placerats i minnesmuseum, som presidenten öppnat.

– Fem massgravar, hundratals dödsoffer, präster, lärare, studenter, intellektuella och vanliga människor vars enda fel var att de var ukrainare, sade president Viktor Jusjtjenko.

Efter order av kommunistpartiets ledare röjdes marken i Demyanov Laz 1960 och användes till att bygga bostäder. I mitten av 1980-talet var området täckt av skräp och förblev så fram till 1989.

Vid ceremonin erinrade sig den västvänliga statschefen, som har spända relationer med Ryssland, den grymma historien av kommunistiskt förtryck i Ukraina.

År 1930 hade det funnits massterror mot den intellektuella eliten eftersom västra Ukraina, enligt Jusjtjenko, framstod för den sovjetiska regimen som särskilt farligt för dess ”frihetsälskande anda och självständiga tänkande.”

Tillsammans med Röda armén skickade underrättelsetjänsten sedan bödlar till Ivano-Frankivsk. Enligt Jusjtjenko började de med massarresteringar, avrättningar och tortyrkammare. Fängelser fylldes med oskyldiga människor och tågtransporter med utvisade människor sändes österut.

Ännu en gång, 1939-1941 drabbades mer än 1,5 miljoner människor av den sovjetiska terrorn i västra Ukraina, eller en av tio invånare i regionen. Jusjtjenko citerade den amerikanska historikern, Jan Gross beräkningar, att detta motsvarade tre till fyra gånger fler människor än vad tyskarna dödade i det ockuperade Polen, ett område dubbelt så stort som Ukraina.

I juli i år antog parlamentarisk församling för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa en resolution som fördömde stalinismen och nazismen i Europa. I Polen, Lettland, Litauen och Estland har stalinismen och nazismen dömts genom lagstiftning.

President Viktor Jusjtjenko själv säger att han själv varit ett offer för en kommunistisk sammansvärjning där man försökte mörda honom när han som oppositionsledare satsade på att vinna valet 2004. Den gången blev han svårt sjuk då han blivit förgiftad av dioxin och förlorade valet. Året därpå vann han och valdes till president.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23765/