Ukrainas nya parlament driver fram reformer
Deltagare i ukrainska parlamentet utför ämbetsed, under sessionsöppnandet i Kiev den 27 november, 2014. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/Getty Images)


EU-kommissionären för europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsförhandlingar, Johannes Hahn, sade i måndags att regeringen i Ukraina är på en bra väg. Hahn besökte Ukraina förra veckan.

Han var där under öppningssessionen av det nya parlamentet, Verkovna Rada, som är Ukrainas högsta råd, och det "första parlamentet med nödvändig majoritet för att göra reformer", sade han på måndagen i Bryssel.

Interna reformer, särskilt inom regeringen, är avgörande för att Ukraina ska kunna locka till sig investeringar, sade Hahn, som han hoppas kommer att ersätta utländskt bistånd och lyfta upp det skuldtyngda landet ur krisen.

Min huvudbudskap var: EU är inte bara en donator för Ukraina. Vi behöver något i gengäld. Ukraina behöver röra sig bort från att se sig själv som en mottagare av stöd och istället tänka se sig som en investeringsmöjlighet ", säger Hahn.

Internationella valutafonden förbereder att släppa sina nästa två stödåtgärder, som tillsammans är värda 2,7 miljarder dollar och EU har redan sänt 91 miljoner dollar till regional utveckling och humanitärt bistånd där.

Men Hahn skulle vilja se att dessa pengar gick till investeringar i landet, ett skifte som han tycker är både mer pragmatiskt och mer hållbart.

EU-vänlig regering

Ukrainas regering har en bred majoritet i Rada, då president Petro Poroshenkos parti har vunnit 132 av de 423 totala platserna.

Fem av sex partier, inklusive Petro Poroshenko-blocket, Folkets front, och Radikala partiet, har tagit ett beslut att bilda en pro-europeisk parlamentarisk koalition.

– Den pro-europeiska kursen är klar, och så är viljan till nödvändiga reformer, sade Hahn.

Hans besök kommer ett år efter Euromajdan-rörelsen; upploppen som startade 21 november 2013 i huvudstaden och även pågick i andra städer, och som sedan ledde till avsättningen av den dåvarande presidenten Viktor Janukovitj, till följd av hans beslut att landet skulle röra sig närmare Ryssland.

– Allmänheten, väljarna och de som riskerade så mycket under Majdan, förväntar sig nu att löften hålls, sade Hahn.

Han lovade att besöka Ukraina varje kvartal för att övervaka landets framsteg.

Översatt från engelska