Ukrainare inspireras fortsätta protesterna
Demonstranter i Kiev sitter framför barrikader byggda av snö. (Foto: Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images)


Allteftersom protesterna i centrum av Ukrainas huvudstad Kiev fortsätter, börjar det mer och mer likna en revolution. En fredlig sådan.

Den centrala gatan Khreschatyk och Maidan Nezalezhnostitorget är omgivna av barrikader. Där innanför finns en liten ministad med tält där demonstranter i alla åldrar och från alla regioner i Ukraina bor.

Varje kväll fruktar människorna innanför barrikaderna nattliga attacker från Berkut – soldater från en ukrainsk militär specialenhet. Nästan varje kväll postar folk inlägg på sociala medier att det finns en risk att demonstranterna kan bli skingrade och ber fler människor komma och övernatta.

”Idag hade jag ett samtal med en man inom systemet … De förbereder ett storskaligt tillslag till helgen, skrev Denis Kazanskiy, välkänd bloggare på Facebook. Hans inlägg har delats av många.

Frånsett dessa farhågor är atmosfären i lägret fredlig och optimistisk. Många arbetar gratis med att laga mat medan andra gör medicinska undersökningar. Några ger föreläsningar organiserade av aktivister från Euromaidan. De handlar huvudsakligen om att försvara mänskliga rättigheter, demokratisk frihet och frivilligorganisationer.

Politiker och aktivister håller tal från scenen omväxlande med musik som framförs av musiker från olika länder.

Allt som görs för Euromaidan görs utan kostnad. Hälsovårdspersonal som kommer hit efter sitt ordinarie arbete på sjukhusen bär västar med kors på.

– Vi jobbar här när vi är lediga. Vi vet inte hur det kommer att sluta, men vi måste göra någonting, sade Lyudmyla Yanyuk, 40-årig sjukvårdsarbetare.

– Vi vill att avtalet med EU ska undertecknas, vi vill att den här regeringen ska förändras, vi vill leva i nytt land och i ett nytt system. Problemet är inte bara i Janukovitj, det är i hela systemet. Vi måste radikalt förändra allting, sade hon.


En demonstrant dricker vatten i ett tält på Frihetstorget i Kiev den 12 december 2013. Ukrainska demonstranter fortsätter protesterna på Frihetstorget, de byggde upp barrikader och tält igen efter att polisen tagit bort dem. (Foto:  Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images)

En demonstrant dricker vatten i ett tält på Frihetstorget i Kiev den 12 december 2013. Ukrainska demonstranter fortsätter protesterna på Frihetstorget, de byggde upp barrikader och tält igen efter att polisen tagit bort dem. (Foto: Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images)

De flesta som är här kom efter att beväpnade styrkor från Berkut slagit fredliga demonstranter, mestadels studenter, på natten den 30 november.

– Jag gick ut första dagen efter den 30 november, när de hade slagit barn. Mitt barnbarn gick ut tidigare och han är oskadd. Men en annan släkting som är docent drabbades. Han hade inte gjort någonting han bara tittade på när studenterna kom. Men han blev skadad, sade en 65-årig pensionerad kvinna, Vira Sodomis.

– En annan docent som jobbar på Shevchenkos universitet blev arresterad. Han släpptes senare men de tog honom och slog honom. Folket går ut för att stå upp mot den här svekfulla regimen, sade hon.

– Det mest inspirerande är att så många ungdomar har kommit ut, att studenterna kom ut. Protesten är egentligen inte politisk, studenterna vill leva i ett fritt land, de vill vara med i EU men leva i Ukraina. De vill inte lämna sitt land, för dem är det ett land givet av Gud och de måste stanna här, sade Vira Sodomis.

Många människor är på Euromaidan under hela dagen men fortfarande samlas de flesta efter arbetsdagens slut. Demonstranter står i grupper och pratar, dricker te, värmer sig vid elden eller lyssnar på tal eller musik från scenen.

Två unga män stod på en höjd där de kunde se alla demonstranterna på torget.

– Vi kom hit före den 30 november, men då gick vi hit av nyfikenhet, bara för att se varför folk samlades här. Men allvarligare saker hände efter den 30:e när studenternas protest slagits ner, sade en av dem, en 18-årig student.

– På teven såg jag folk stå här, gamla, barn och andra, varför var inte jag där? Det var nog anledningen till att jag kom, sade han.

– Jag tror att avskaffandet av korruptionen måste komma först, möjlighet till normala studier, att få ett bra jobb är också viktigt, svarar han på frågan om vad som bör implementeras först av EU.

De flesta demonstranter sade att de vill ha tidigarelagda val till parlament och president. Och alla är optimistiska och tror att Euromaidan ska lyckas.

– Jag kan inte säga hur det kommer att sluta men det kommer att bli förändringar till det bättre, jag känner det. Hela landet kommer att resa sig och förändringar kommer alldeles säkert att komma”, sade den pensionerade Vira Solodomis.

Kievs International Institute of Sociology gjorde en studie över varför människor gick ut efter polisens framfart den 30 november.

Anledningarna var:

Brutal misshandel av demonstranter, natten den 30 november, förtryck (70 %)

Viktor Janukovitjs vägran att underteckna ett associeringsavtal med EU (53,5 %)

Önskan att förändra livet i Ukraina (50 %)

Önskan att ändra makten i Ukraina (39 %)

Oppositions upprop var anledning för 5 % av deltagarna

Samma 5 % kom ut för att ”hämnas” på regeringen för allt som gjorts mot dem.

Artikel hämtad från Epoch Times Ukraina