Ukraina planerar att dra tillbaka sina soldater från Krim
Pro-ryska aktivister sitter på en pansarbandvagn efter att de tagit över den ukrainska flottans högkvarter i staden Sevastopol, på Krimhalvön den 19 mars 2014. Pro-ryska styrkor kvarhöll Ukrainas flottchef samma dag efter att ha tagit över ytterligare två baser på Krim, trots västerländska varningar om att "annekteringen" inte kommer att ske ostraffat. (Foto: Viktor Drachev/AFP/Getty Images)


Ukraina utarbetar nu planer på att dra tillbaka sina soldater och deras familjer från Krim, rapporterade BBC på onsdagskvällen.

Andrij Parubij, chef för Ukrainas nationella säkerhetsråd, sade enligt BBC att man vill flytta dem ”snabbt och effektivt” till fastlandet.

Han sade också att Kiev söker stöd från FN för att kalla Krim ”en demilitariserad zon”, vilket skulle innebära ett tillbakadragande av ryska trupper och ”omlokalisering av ukrainska trupper till Ukrainas fastland samt underlätta en evakuering av hela den civila befolkningen som är ovilliga att stanna kvar på det ockuperade territoriet”, rapporterar BBC.

Beslutet kom efter att pro-rysk milis på onsdagen tog över den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol på Krimhalvön.

Urkainas regering i Kiev säger också att dess marinchef Serhij Hajduk har tagits till fånga.

Säkerhetschefen i Kiev sade tidigare att om inte marinchefen och hela den övriga gisslan, både militära och civila frisläpps ”skulle de ukrainska myndigheterna ge ett adekvat svar … av en teknisk och teknologisk natur”, enligt BBC.

På tisdagen förklarade Putin i ett passionerat tal att Krim är en del av Ryssland. Han hävdade att i det ryska folkets själ och hjärta har Krim alltid tillhört Ryssland. Ledarna på Krimhalvön undertecknade samma dag ett fördrag med Moskva att halvön tillhör Ryssland.

Ledande ukrainska tjänstemän har planerat att resa till Krim i hopp om att förhindra en upptrappning av fientligheterna, men den pro-ryska premiärministern på Krim har sagt att de inte är välkomna och inte skulle tillåtas att komma in på halvön, rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA:s vicepresident Joe Biden varnade på onsdagen Moskva att USA kommer att besvara varje angrepp mot sina Nato-allierade.

”Ryssland kan inte komma undan det faktum att världen förändras och omvärlden avvisar helt och hållet deras beteende,” sade Biden enligt AP, efter ett möte i Vilnius med Litauens president Dalia Grybauskaite och Lettlands president Andris Berzins.

Biden, som varit på en tvådagars resa i Litauen och Polen, meddelade att USA överväger att flytta amerikanska styrkor till Östersjöregionen för att garantera det kollektiva försvaret av Nato-allierade.

Samtidigt har Storbritannien meddelat att det kommer att avbryta militärt samarbete med Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Barack Obama kom på tisdagen kommit överens om att FN och andra internationella observatörer ska skickas in till andra delar av Ukraina utan dröjsmål, rapporterar AP.


En ukrainsk officer lämnar flottans södra högkvarter i Novoozerne efter att den intagits av ryska styrkor den 19 mars. Ukrainas tillförordnade president varnade de pro-ryska ledarna på Krim den 19 mars att de hade tre timmar på sig att frisläppa den kvarhållna ukrainska militärchefen. (Foto: Filippo Monteforte/AFP/Getty Images)

En ukrainsk officer lämnar flottans södra högkvarter i Novoozerne efter att den intagits av ryska styrkor den 19 mars. Ukrainas tillförordnade president varnade de pro-ryska ledarna på Krim den 19 mars att de hade tre timmar på sig att frisläppa den kvarhållna ukrainska militärchefen. (Foto: Filippo Monteforte/AFP/Getty Images)Ett par går förbi parlamentet i Krim, som fått ett nytt namn, ”Statliga rådet av Republiken Krim ” i centrala Simferopol den 18 mars. (Foto: Filippo Monteforte/ AFP / Getty Images)