Ukraina mobiliserar
Oidentifierade beväpnade män blockerar en ukrainsk militärbas i närheten av Perevalne 20 kilometer söder om Simferopol den 2 mars. (Foto: Genya Savilov/AFP)


Krimhalvön kontrolleras nu av ryska militärstyrkor. ”Vi är på randen till en katastrof”, säger Ukrainas nye president Arsenij Jatsenjuk.

Han anklagar Ryssland för att ha förklarat krig mot Ukraina. Enligt AP är hundratals ryska trupper på väg från Krim till huvudstaden Kiev.

Ukrainas tillfällige president har mobiliserat hela den ukrainska armén och landets alla militära reservförband för att säkra landets ”säkerhet och territoriella integritet”.

Ukrainas säkerhetsråd har beordrat generalstaben att sätta in alla väpnade styrkor. Alla män under 40 ska ställas till förfogande.

Enligt BBC har Ukraina en aktiv militärstyrka på 160 000 man och omkring en miljon reservister.

De väpnade ukrainska styrkorna kommer att vara stridsklara så fort som möjligt, säger Andrij Paruby, chef för Ukrainas säkerhetsråd, rapporterar Reuters.

Ukrainas parlament
höll ett extra möte för att besluta om man ska utlysa krigstillstånd eller undantagstillstånd i landet.

Parlamentet vädjar också om hjälp av internationella observatörer för att skydda sina kärnkraftverk, rapporterar Reuters.

På söndagen höll Nato ett extrainsatt möte med anledning av situationen och EU:s utrikesministrar ska samlas till krismöte i Bryssel på måndag.

G 8-mötet som
ska hållas i Sotji i juni bör läggas på is på grund av den ”ryska upptrappningen” anser Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius. USA och Kanada har redan meddelat att man inte tänker delta i G 8-mötet, skriver svt.