Ukraina ber tyska läkare observera Tymosjenko
Supportrar till den före detta ukrainska premiärministern och oppositionsledaren Julia Tymosjenko ropar slogans utanför grindarna till kvinnofängelset Kachanivska i Kharkiv den 25 april. (Foto: Sergey Bobok/AFP/Getty Images)


Ett tyskt läkarteam kan komma att besöka den fängslade oppositionsledaren och premiärministern Julia Tymosjenko. Tymosjenko hävdar att hon blivit misshandlad av en fängelsevakt och har börjat hungerstrejka i protest.

I onsdags bad Ukraina att Tyskland ska skicka läkare för att observera Tymosjenko, som fällts i en kontroversiell rättegång där hon anklagats för maktmissbruk—en dom som hon hävdar har politisk grund, enligt AFP.

Enligt Tymosjenkos advokat ska den före detta ledaren för den Orange revolutionen ha blivit slagen i magen och fått blåmärken på armarna. I fredags började Tymosjenko hungerstrejka för att protestera mot misshandeln.

I ett uttalande säger en talesman för det ukrainska utrikesministeriet att man skickat en ”officiell förfrågan till Tyskland för att be dess regering bistå med läkare från Charite-kliniken för att undersöka och behandla Tymosjenko.

Den ukrainska chefsåklagaren Viktor Pshonka beordrade i onsdags att den påstådda misshandeln ska utredas, rapporterar RIA Novisti.

Tymosjenko dömdes till sju års fängelse i oktober för att ha drivit igenom en gas-överenskommelse med Ryssland medan hon var premiärminister 2009. Hon förnekar anklagelserna och säger att det är en konspiration mot henne, eftersom hon är en av de mest högljudda kritikerna av Ukrainas president Viktor Janukovitj och hans administration.

Artikeln på engelska.