Ukraina är villigt att underteckna avtal med EU
Ukrainas president Viktor Janukovitj under sitt besök i Bangalore den 12 december 2012. Ukraina är villigt att göra politiska reformer som krävs av EU för att underteckna ett associeringsavtal. (Foto: Manjunath Kiran / AFP / Getty Images)


Ukrainas premiärminister säger att landet i år kommer vara redo för att underteckna det mycket efterlängtade associeringsavtalet med Europeiska unionen (EU).

Att slutföra avtalet kan dock vara svårt för Ukraina. Avtalet formades 2011 och det skulle trygga ett frihandelsavtal och visumfria resor, men det kräver att Ukraina genomför betydande reformer eller åtminstone vidtar åtgärder för att genomföra dem.

Som svar på frågor som Epoch Times ställde på premiärministerns Facebook-sida, säger Ukrainas premiärminister Mykola Azarov att den ukrainska regeringen planerar att driva igenom reformer genom att inrätta en handlingsplan som leds av premiärministern själv. Azarov sade att detta kommer att höja ”nivån för problemlösning till den högsta nivån i regeringen.”

– Denna [handlingsplan] visar
vår beslutsamhet och engagemang för att göra vad som krävs för att underteckna avtalet i år, sade Azarov.

Även om avtalet formades 2011 blev det inte undertecknat på grund av EU:s oro över selektiv rättvisa, politiskt förtryck samt brist på fria och rättvisa val i Ukraina.

Associeringsavtalet, som officiellt fastställer EU:s förhållande till ett land i ett allsidigt ramavtal, har i vissa fall använts för att förbereda länderna för ett framtida medlemskap i EU.

”Varje framsteg mot
politisk associering och ekonomisk integration kommer att bero på Ukrainas prestationer, särskilt i fråga om respekten för gemensamma värderingar och rättsstatsprincipen,”sade EU:s delegation till Ukraina i ett uttalande den 16 maj 2012.

Associeringsavtalet måste få stöd av alla EU:s medlemsländer för att kunna antas. Men EU-tjänstemännen är fortfarande bekymrade över Ukrainas brist på reformer, till exempel sitter förre premiärministern Julia Tymosjenko  fortfarande i fängelse.

Enligt den politiska analytikern Volodymyr Fesenko, chef för Centrum för tillämpade politiska studier, försöker europeiska politiker hitta en flexiblare inställning till Ukraina, då de inser att möjligheten finns för Ukraina att vända sig mot Ryssland i stället.

President Janukovitj avbokade
förra månaden ett besök till Moskva i sista minuten. Han skulle ha pratat med ryska tjänstemän om Moskva-stödda tullunionen, som för närvarande omfattar Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. Ryssland vill gärna att Ukraina ansluter sig till den.

Enligt Igor Zhdanov, chef för den ukrainska tankesmedjan Öppen policy, kom förändringen i Janukovitj planer som en följd av ett telefonsamtal från Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– Jag tror att det var starkt budskap till Janukovitj, att han har en chans att underteckna ett associeringsavtal under 2013. Det var därför som hans besök till Moskva avbröts, sade Zhdanov.

Många europeiska politiker är oroliga över att Ukraina skulle ansluta sig till Ryssland, sade Fesenko, ”och därför kommer de att ge Ukraina en chans att underteckna detta avtal. Men för att det skall ske måste Ukraina definitivt uppfylla åtminstone en del av de krav som Europeiska unionen ställer, särskilt de delar som rör politiska frågor.”

Men enligt Steven Pifer, en tidigare amerikansk ambassadör till Ukraina och nu Senior Fellow vid Brookings Institution, bluffar Ukraina om sitt intresse för Rysslands erbjudande att ansluta sig till deras tullunion.

I en debattartikel publicerad i Financial Times, sade Pifer att ”Kievs uttryck av intresse för tullunionen syftar till att öka oro i Väst för att man på något sätt kommer att ‘förlora’ Ukraina till Ryssland.”

”Janukovitj ger sken av att ansluta sig till tullunionen som en del av ett försök att övertala Väst att ignorera Ukrainas regression på demokrati”, sade han.

Opinionsundersökningar i Ukraina visar att allmänheten är positivare till den europeiska integrationen för Ukraina än att man vänder sig mot Ryssland och Asien.

En undersökning publicerad av Razumkov Centre förra månaden visar att 42,4 procent av de tillfrågade gynnar EU för integration och 32,1 procent skulle hellre se Ukraina ansluta sig till  Rysslands tullunion.

Mer än två tredjedelar
av frågorna (i undersökningen) uttryckte hopp om att krav för reform som EU har ställt för Ukraina, kommer att genomföras.

Enligt Fesenko blir EU-alternativet attraktivt av det faktum att allmänheten är bakom idén att underteckna ett avtal med EU och att det skulle gynna president Janukovitj ekonomiska intressen som statschef.

Trots att de visat stöd för en närmare anknytning till EU har många medborgare sina tvivel om det.

– Jag har ingen djup förståelse om politik, men jag tror att om vi lägger vår näsa i blöt överallt skulle det vara dåligt. Jag tror dock att det skulle vara lite bättre i EU, eftersom Ryssland har varit ett välde och förblir det [om man talar om imperialistiska ingrepp] ”, sade Vyacheslav, ukrainsk fotograf och musiker.

Översatt från engelska