Uiguriska världskongressen fördömer Kinas "patriotiska utbildning"
Beväpnad kinesisk polis patrullerar gatorna i Xinjiangprovinsens huvudstad Urumqi efter de våldsamma sammandrabbningarna mellan uigurer och hankineser 2009. (Foto: Ng Han Guan/Getty Images)


Uiguriska världskongressen har kritiserat nyligen vidtagna åtgärder från de kinesiska myndigheterna som de menar kommer ”trampa på” religionsfrihet och leda till religiös förföljelse i Xinjiang.

I en rapport från BBC citerades Uiguriska världskongressens talesman Dilshat Reshit, som sade att myndigheterna i Peking nyligen förstärkt implementeringen av de ”fem hårda åtgärderna” som ska upprätthålla stabilitet i Xinjiang, men som upplevs som ”provokativa” av uigurerna i området.  

De så kallade ”fem hårda åtgärderna” är: bekämpande av utländska fientliga krafter, strikt kontroll av farliga lokala personer, aktion mot kriminella aktiviteter, strikt kontroll av partitjänstemän och noggrann utbildning av kadrer från folket. 

Rapporter i kinesiska medier på senare tid har sagt att myndigheterna i den autonoma regionen Xinjiang nyligen också förstärkt genomförandet av 32 krav för att upprätthålla stabiliteten, detta för att ytterligare kontrollera religiösa ärenden och förbjuda illegal läsning av heliga skrifter och platser för predikan. 

Myndigheterna har undersökt och straffat medlemmar av 214 sådana platser där 1 478 personer var involverade. 1 498 personer har även ”tillrättavisats” för att de burit traditionella uiguriska etniska kläder. 

Dilshat sade att de kinesiska myndigheterna intensifierar konflikten i Xinjiang och ställer det uiguriska folket inför en religionskris. 

Tidigare har många våldsamma konflikter inträffat i Xinjiang, med blodiga sammandrabbningar i Kashgar, Hotan och Urumqi. Peking har aktivt fört en politik för att öka inflyttningen av kineser som tillhör majoritetsgruppen Han till området.  

Uigurerna är muslimer och talar ett turkspråk, och har länge varit frustrerade över Pekings hårda kontroll av deras religionsutövande och med den ökande rikedomsklyftan mellan uigurerna och de inflyttade hankineserna. 

Xinjiang, som ligger mellan Mongoliet, Kazakstan, Indien, Pakistan, Afghanistan och resten av Kina har rika naturresurser, bland annat gas och olja. 

Översatt från engelska