Uiguriska bönder utsätts för tvångsarbete
Uigurer på väg till moskén i staden Kashgar i Xinjiangregionen i Kina. Enligt rapporter tvingas uiguriska män till obetalda dagsverken av den lokala kommunistpartiledningen. (Greg Baker/AFP/Getty Images)


Myndigheterna i Xinjiangregionen i nordvästra Kina har beordrat uiguriska bönder att göra dagsverken, ”hashar”, för att förbättra ”social stabilitet” i området, rapporterar Radio Free Asia (RFA).

Det är bönder i bydistriktet Aykol i staden Aksu som tvingas arbeta sju dagar i veckan, upp till elva timmar om dagen. Alla vuxna män har tvingats arbeta sedan början av maj, enligt Sherwan Tohti, ordförande i Aykols fjortonde bys kvinnokommitté.

Hamut Abla berättade att de arbetar med att laga vägar, ta hand om odlingar och annat, och att de inte får betalt. Han berättade även att hans bror, Mamut Abla, tvingas arbeta trots att han har tuberkulos.

– Vi får inte vila under veckan. Vi deltar i hashar varje dag, och vi har inga helger. Det har pågått i sex månader, sade han till RFA.

Hashar är illegalt, men enligt källor till RFA pågår det ändå, under annat namn. Enligt partisekreteraren i Aykols fjortonde by krävs det av bydistriktets invånare att de deltar, för att ”bättre garantera social stabilitet”, men han gav inga fler detaljer.

Uigurerna är en förtryckt minoritet i Kina, och i Aykol förekom oroligheter i augusti 2013, då minst tre uigurer dödades, över 50 skadades och hundratals greps.

Hur den kinesiska regimen isolerar det uiguriska folket