Uigurisk professor arresterad i Peking
Lastbilar med beväpnade soldater patrullerar centrala Ürümqi den 9 juli. (AFP/Getty Images)


Den uiguriska professorn, Ilham Tohti, arresterades i Peking den 7 juli efter att han hade publicerat rapporter om protesterna i Xinjiang på sin webbsida.

Tohti, som är ekonomiprofessor vid universitetet Central University of Nationalities i Peking, är också grundaren till den uiguriska bloggen (www.uighurbiz.cn).

När protesterna började den 5 juli har de kinesiska myndigheterna i den nationella televisionen sagt att hans hemsida: ”Hetsar till upplopp och sprider rykten.” Uigurbloggen har varit den mest populära uiguriska webbplatsen på kinesiska men den är inte längre tillgänglig i Kina.

Administratören för webbplatsens forum, en journalist för XinjiangEconomy, arresterades samma dag.

Tohti är känd för att öppet kritisera de våldsamma konflikter som sker mellan uigurer och hankineser (red. den dominerande etniska gruppen i Kina, synonym till kines). Tohti förespråkar samarbete mellan de två nationaliteterna för att skapa demokrati och mänskliga rättigheter.

Sedan demonstrationerna den 5 juli, har kinesiska myndigheterna tillämpat en strängare kontroll över Internet. Efter att Facebook och Fanfou.com blockerades, svartlistades den kinesiska motsvarigheten till Twitter och IP-adresser från Xinjiang på Kinas mest använda mobila IM verktyg QQ.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19418/