Uigurisk operasångerska: “En unik chans att se Shen Yun”


Den uiguriska operasångerskan Augul Assan hade rest från Amsterdam för att se Shen Yun Performing Arts Touring Companys premiärföreställning på Lucent Danstheater i Haag, 12 april.

– Det är en unik chans att se Shen Yun.. en mycket sevärd föreställning, vare sig det är med tanke på deras tekniska skicklighet eller alla de andra aspekterna. Jag kom hit med tåget från Amsterdam för att se Shen Yun framträda. Den här chansen vill jag inte missa, sade hon.

Det New York-baserade Shen Yun ger en strålande föreställning full av färger. Med klassisk kinesisk dans och musik vill de återuppliva Kinas gudomliga arv, vilket har vanhelgats under kommuniststyret.

– Det känns som att hela föreställningen ger mig inspiration på alla sätt. Från deras tekniska skicklighet till det rika programinnehållet, sade Assan.

– Där fanns både kraftfulla och livfulla danser och de med humor, roliga danser.

I en samling av berättande dansnummer tas publiken med på en resa från Himalayas berg till de tropiska sjöområdena; från legenderna om kulturens skapande för mer än 5000 år sedan till berättelsen om Falun Dafa i dagens Kina; från de himmelska höjderna till de torra högslätterna i Mittens rike, förklaras på Shen Yuns hemsida.

Assan upplevde en helt ny känsla genom föreställningen:

– Det är som om jag har en känsla av att ”jag inte kan få nog”, sade hon.

Som operasångerska går hon ofta på föreställningar, både på scenen och bakom, men hon har aldrig sett något som påminner om Shen Yuns högteknologiska digitala scener.

– Jag tror inte det finns något liknande, sade hon.

Vidare sade hon att Shen Yuns sångare och teknikerna i den klassiska kinesiska dansen höll en “mycket hög” nivå.

– Tenoren och sopranon har en stadig grund att stå på … de har en mycket hög professionell nivå, sade hon.

Det sista programinslaget, Himlens portar öppnas, berörde Assan på djupet.

Hon tyckte om att se hur gudomliga varelser interagerade med mänskligheten genom att erbjuda räddning. Hon fylldes också av medkänsla för danser som visade den pågående förföljelsen av Falun Gong i Kina, en verklighet som hon är väl bekant med.

– Det visar verkligen vad som pågår i samhället, sade hon.

– Mycket rörande, särskilt när jag såg scenen där mamman bär sin son på ryggen, då blev jag verkligen rörd.

Hon syftade på dansnumret, Ångrar ingenting, där en ung man faller offer för polisens våld och modern lämnas sörjande, tills himlarna öppnar sig och en grupp gudomliga varelser uppenbarar sig.

Det fanns också glada stunder. Assan skrattade gott åt de unga munkarnas komiska upptåg, där de hänger sig åt lite egen träning när abboten är borta. Även numret med den kända berättelsen, Apkungen överlistar Gamle Galten, från den omtyckta kinesiska romanen, Journey to the West, roade.

– Dansen där Pigsy vill gifta sig var väldigt rolig. Publiken applåderade flera gånger och skrattade … väldigt rolig och särskilt vacker. Den ger verkligen publiken riktig glädje. Publiken var väldigt entusiastisk, avslutade Assam och tillade att hon skulle rekommendera alla att se showen.

Reporter var Raiatea Tahana-Reese, för NTD Television.

Shen Yun Performing Arts Touring Company framträder den 16-17:e april i Lausanne, Schweiz och beger sig sedan vidare till tyska Ludwigsburg för föreställningar den 20-21 april. Därefter är det Sveriges tur, den 24, 25, 26 och 27 april på Cirkus i Stockholm.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.