Uigurer i Sverige protesterade mot dödsdomar
Uigurer protesterade utanför Kinas ambassad i Stockholm. 5 februari är ett datum då uigurer över hela världen går till de kinesiska ambassaderna för att protestera mot förtrycket i Kina. (Foton: Emil Almgren)


Den 5 februari 1997 slog den kinesiska regimen ner unga uigurer som protesterade mot förtrycket i Kina. Cirka 3000 dödades enligt uiguriska källor. På årsdagen höll uigurer i Sverige en protestaktion utanför Kinas ambassad i Stockholm, till minne av dem som dödades, och i protest mot det förtryck som fortfarande råder i Kina.

Den muslimska folkgruppen uigurerna lever i Xinjiang, även kallat Östturkestan, i västra Kina. Uigurer tvångsförflyttas för att ge plats åt Hankineser, den dominerande folkgruppen i Kina.

Det har förekommit många konflikter mellan uigurer och Hankineser, där de senare har eggats av den kinesiska regimen att angripa uigurerna. Den laddade situationen ledde bland annat till ett våldsamt upplopp i staden Urumqi i juli 2009. Under hösten kom uppgifter från Kina om att sju av de uigurer som var delaktiga i protesterna nu dömts till döden och att cirka 200 anklagats för brott.

– Vi protesterar mot dödsstraffen mot dessa personer, säger Abdul Ahad.

Han företräder Uiguriska utbildningsföreningen som arrangerade protesten tillsammans med Svenska uigurkommittén. Ett tiotal  medlemmar stod på fredagen utanför den kinesiska ambassadens tysta murar på Gärdet i Stockholm.

– I dag ser och hör de inte oss men i framtiden, när vi blivit starkare, kanske de bjuder in oss att sitta vid bordet och diskutera fredligt. I dag är det kommunistpartiets tid i Kina, och de förtrycker hela Kina, men framtiden kanske blir vår tid, säger Abdul Ahad.