Uigurer dödade av polis under demonstrationer i Xinjiang
Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)


Ett vittne i Urumqi i Xinjiangprovinsen rapporterade att kinesiska soldater sköt uiguriska demonstranter på söndagen, och att många dödats och skadats. Enligt vittnet har döda kroppar setts lastas in i militärfordon.

Uigurer protesterade fredligt i provinshuvudstaden Urumqi efter en incident på en leksaksfabrik i staden Shaoguan i Guangdongprovinsen för en vecka sedan. Enligt uppgift bröt ett slagsmål ut mellan flera hundra uiguriska och han-kinesiska arbetare efter en våldtäkt. 118 ska ha skadats och två kvinnliga uiguriska arbetare ska ha dödats i slagsmålet. Alla uigurer som arbetade på fabriken sparkades efter händelsen, vilket ledde till ökade protester i Urumqi, enligt statlig media.

Dilxat Raxit, talesman för den Münchenbaserade World Uigur Congress, som förespråkar oberoende, överlämnade information från ögonvittnen till händelsen. Enligt denne hade 50 militärfordon åkt in i Urumqi.


Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Ett annat vittne i Urumqi sade att han hela tiden hörde skrik och rop från demonstranter som misshandlades och sköts. Vittnet hade sett uppskattningsvis 100 demonstranter gripas. Urumqis förorter hade spärrats av. Flera timmar senare infördes undantagstillstånd i innerstaden. Vittnet tillade att polisen grep alla uigurer de kunde se på gatorna i Urumqi.

Demonstranterna krävde att uiguriska arbetare som gripits den 26 juni skulle släppas och att de verkliga gärningsmännen skulle ställas inför rätta. Enligt World Uighur Congress skickade de kinesiska myndigheterna en stor polisstyrka för att slå ner på protesterna. Enligt utsago beordrade de lokala myndigheterna alla affärer i området att hålla stängt i tre dagar.

Ett annat vittne sade att en militär stridsvagn kommit in i hans bostadsområde och att andra stridsvagnar åkt in i marknadsområdet Erdaoqiao, en av de platser där protesterna hållits. Enligt ett vittne var det kaotiskt på gatorna.


Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Ett annat vittne såg flera taxibilar vandaliseras och hörde polissirener. Vittnet sade att mer än 20 personer hade dött under upploppet och att stora moln av svart rök steg från Erdaoqiao-hållet. Han sade sig ha hört många explosioner i Erdaoqiao.

TV i Xinjiang ska ha sänt ett meddelande där man varnade uigurer att de skulle stanna hemma eller ”ta konsekvenserna”. Militärfordon hade åkt in i Kashi och Ili.

Dilxat Raxit från World Uighur Congress sade:

Vad som hände i Shaoquan den 26 juni måste ha manipulerats av den kinesiska kommunistregimen och utförts av civilister som avser utföra ett folkmord på det uiguriska folket. Det var en organiserad, överlagd och systematisk händelse.

Att döma av de videos som ligger uppe på internet använde alla han-kineser exakt samma typer av käppar när de gick till attack mot uigurer. De två folkgrupperna har sedan länge legat i konflikt med varann.

Enligt vittnen sågs oidentifierade personer dela ut käppar som vapen, men den kinesiska polisen stoppade inte detta och hindrade inte heller folket att angripa uigurerna med käppar. I stället sågs poliser i själva verket hjälpa han-kineserna att attackera uigurer. Vittnet sade att hälften av de skadade uigurerna attackerades av polisen.


Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Foto taget i Xinjiangregionen på söndagen (Epoch Times)

Sedan incidenten i Shaoguan har ett stort antal kommentarer med anti-uiguriska stämningar dykt upp på internet i Kina. Den kinesiska regimen har en sådan strikt kontroll på internet i landet men man lät dessa kommentarer ligga kvar. Varför förbjuds då uigurer att göra sådana kommentarer, frågade Dilxat Raxit.

De kinesiska myndigheterna har enligt uppgift konfiskerat alla uigurers mobiltelefoner i Shaoguan. Raxit kommenterade:

– De kinesiska myndigheterna måste ha tagit deras telefoner för att hindra dem från att meddela sanningen. Samtidigt har man hotat de uigurer som visste om sanningen bakom incidenten i Shaoguan att hålla tyst om det.

World Uighur Congress fördömde
starkt den kinesiska kommunistregimen för den militära aktionen mot det uiguriska folkets fredliga protest. Den kallade den uiguriska lokalregeringen ”svag och oförmögen till handling” gällande incidenten i Shaohuan. Kongressen uppmanade även det internationella samfundet att medla i Shaoguanincidenten så att sanningen kan komma fram.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19166/