Ueda Soko: En teceremoni i japansk krigarstil
Traditionell krigarstil te-ceremoni, i Ueda Soko-stil (Foto: Tian Hui/Epoch Times)


Olika stilar av traditionella teceremonier från Japan är karakteriserade av sin upphöjda skönhet och elegans. De har blivit fulländade och upptagna som en konstform och har i sin tur inspirerat andra konstformer, till exempel; arkitektur och blomsterarrangemang.

Te kom till Japan från Kina på 800-talet och teceremonierna som utvecklades var inspirerade av buddhismen.

Förfinandet av Japans Buke Sado, vilket ordagrant betyder krigarstil teceremoni, tillskrivs Ueda Shigeyasu, en general som tjänade under den legendariska härskaren Toyotomi Hideyoshi under Momoyama-perioden (1573-1603). Soko, (uttalas Souko), var generalens buddhistiska namn efter att ha blivit vigd till munk. Uedda Soko fulländade krigarstil-teceremonien.

Soko (1536-1650) var känd som en modig krigare och också som en man med förfinad smak med en passion för te-ceremonier. Han lärde sig konsten av den berömda teceremonimästaren Sennorikyu. Efter att mästaren gått bort, studerade Soko under hans framstående lärjunge Furuta Oribe.

Soko var också en enastående trädgårds och landskapsarkitekt. Enligt historiska annaler designade och konstruerade han en trädgård som hette Shukkeien, vilket är en stor turistattraktion i Hiroshima. Markerna inkluderade tehus, en innergård i wafudou-japansk stil och Sokos familjebibliotek och studiehus, allt i Ueda Soko-stilen, och karakteristiskt för Edo-periodens arkitektur design i krigarstil. Byggnaderna rymmer en imponerande mängd böcker och antika attiraljer.

Under Edo-perioden (1603-1867), propagerade inledningsvis familjen Asano för teceremonien i krigarstil, och utvecklades senare till Ueda Soko-stilen. Med sin centrala placering i Hiroshima prefektur (län), har den attraherat en stor mängd skolastiska följeslagare. Den nuvarande rektorn, Soushi, är av den 16:e generationen.

Japansk teceremoni är lite likt kampkonst, då den kräver kultivering av ens inre karaktär. De fyra främsta egenskaperna som man måste behärska är mildhet, respektfullhet, renhet och lugn. Sennorikyu sade en gång att dessa kvaliteter var bäst på att fånga den grundläggande andan av teceremonien.


Insidan av familjen Uedas bibliotek och studiehus. (Foto: Med tillstånd av Ueda-Wafudou)

Insidan av familjen Uedas bibliotek och studiehus. (Foto: Med tillstånd av Ueda-Wafudou)

Mildhet frammanar harmoni och uttrycker sig i mellanmänskligt samspel. När deltagare provsmakar en skål med te på ett tehus, oavsett om man är värden eller gästen, uttrycker ord som ”efter dig”, och ”ta den tid du behöver”, finheten som är en essentiell del av teceremonien.

Soko levde i en bitande era med ofta förekommande krig. Livet var fyllt av oro och osäkerhet. Den inneboende naturen och kraften hos teceremonien kunde lugna och stabilisera sinne och vilja, och höja ens medvetenhet till ett andligt rike.

Av de otaliga teceremoni-tillbehören, så är det bambute-sleven som sticker ut. Legenden säger att medan Soko väntade på att fiendetrupper närmade sig, så täljde han ut en teslev från en bit bambu med en liten kniv. Hans traditionella krigarattribut av mod och sinneslugn har inspirerat generationer till och med till våra dagar.

En bambutesleven täljd av Soko är därför ett högt värderat objekt bland den nuvarande rektorn av Ueda Sokos ägor.


Ueda Soukou, den utsedda 17:e generationens rektor av Ueda Sokos teceremoniskola. (Foto: Tian Hui/Epoch Times)

Ueda Soukou, den utsedda 17:e generationens rektor av Ueda Sokos teceremoniskola. (Foto: Tian Hui/Epoch Times)

Epoch Times träffade rektor Ueda Soukou, på Hiroshima Ueda Soko-skola tidigt denna vår. Ueda delade med sig av hur man förbereder sig för teceremonien, både kroppsligt och mentalt.

Kroppsliga förberedelser inkluderar att sopa innergården, diska och torka av teservicen, och förbereda desserten. Alla dessa göromål ska utföras genom att engagera sig i hjärtat, vilket undantagslöst kommer att kännas och uppskattas av gästerna, säger Ueda.

Han förklarade också att etiketten i Ueda-stilen är unik i sina rörelser i raka linjer, vilket förmedlar arvet av krigarnas skjutande av pilar medan de grenslade sina hästar.

Ett essentiellt tillbehör i krigarstils teceremonien är en solfjäder. Solfjädern symboliserar krigarens svärd och används ceremoniellt när man hälsar på och kommunicerar med gäster.

Men ens sinnestillstånd och attityd är nyckeln i ens studier och uppskattning av teceremonien. Ännu viktigare än teets smak är förberedarens disciplin, hans kunnande, uppnått av konsekvent, regelbunden övning, och hans uppriktiga och osjälviska sinne av att sätta andra före sig själv.

Översatt från engelska