Udumbarablommor ses i Kalifornien
I forntida buddhistiska skrifter symboliserar den vita lilla udumbarablomman ankomsten av laghjulets konung. (Foto: Mark Zou/The Epoch Times)


Enligt forntida buddhistiska skrifter och legender blommar vart tretusende år den späda lilla udumbarablomman. Det sägs vara kännetecknet för att laghjulets store konung har anlänt till jorden. Den första rapporten om observation av blomman kom från Sydkorea 1997. Nu har man för första gången sett blomman i Nordamerika – i Fremont, Kalifornien.

Det var den åttonde augusti som den extremt sällsynta blomman hittades på ett oleanderträds blad i ett bostadsområde i Fremont. Den pyttelilla blomman är vit och ser ut att sväva på en trådlik stjälk som är tunnare än ett hårstrå. Sammanlagt visade sig udumbarablommorna på åtta av trädets blad. På varje blad fanns runt femtio små knoppar.

Lisa Wei och hennes fyra år gamla dotter Tianhui Yang var på väg till Minghui-skolan vid åttatiden på morgonen när de fick syn på de små blommorna.

– Jag kände med en gång igen dem
som udumbara eftersom jag tidigare sett nyheten om dem på Internet, sade Tianhui som var väldigt upprymd över att vara den första som bevittnat blommorna.

Hennes mamma Lisa tyckte också det var roligt och hon har tidigare visat dottern rapporter och foton av udumbara från andra länder. Hon hade inte kunnat föreställa sig att få se den ytterst sällsynta udumbarablomman så nära sitt eget hem.

Tidigare observationer av udumbara har rapporterats från Australien, Korea, Kina, Hong Kong, Singapore och Taiwan. Udumbaran har växt på buddhastatyer, tegelstenar, glas, järnrör och växtblad. Än så länge finns ingen känd motsvarighet till denna blomart.

I den buddhistiska skriften
Etymologi i Huilins Yin Yi, från Kinas Tang-dynasti under tidigt 800-tal f Kr, står det ”Udumbara framträder i himlen, den tillhör inte den mänskliga världen. Endast den enorma dygden av en reinkarnerad Tathagata eller uppenbarelsen av laghjulet store konung kan orsaka udumbarablommans uppkomst i den mänskliga världen”.

Rätt många människor samlades för att se på blommorna i Fremont. Vissa stannade sina bilar och kom för att titta, vilket är en ovanlig syn i det lugna bostadsområdet. Många tog bilder och ringde sina familjemedlemmar och vänner för be dem komma och beskåda de sällsynta blommorna.

Översatt och bearbetad från originalartikel på engelska