Tystnaden gjorde mjölkskandalen möjlig
Den välkände demokratiaktivisten Wei Jingsheng (Foto: Epoch Times)


Skandalen med den förgiftade mjölken sprider sig fortfarande i Kina. Listan över problematiska mjölkersättningsprodukter blir allt längre och det sägs att nästan 8000 ton förgiftat mjölkpulver har plockats bort från kinesiska butikshyllor.

Det internationella samfundet har också reagerat snabbt på frågan. Många länder har förbjudit import av mjölkersättningsprodukter från Kina, bland andra USA och länder i Europa, Afrika och Latinamerika. Den amerikanska regeringen har också varnat konsumenterna för att vissa affärer som importerar varor från Kina fortfarande kan ha illegala mjölkersättningsprodukter.

Den förgiftade mjölken har skadat trovärdigheten för kinesiska produkter mer än någon annan lågkvalitativ kinesisk produkt. Världshälsoorganisationen och UNICEF har krävt en grundlig utredning av problemet. Många kritiker lägger skulden på Kinas informationsblockad och säger att det är en upprepning av mörkläggningen av sarssmittan. Vissa rapporter tyder på att Peking har blockerat informationen för att säkerställa ett problemfritt OS.

 

Dåligt förtroende mellan folket och regeringen

Det låter obegripligt men under de senaste decenniernas styre under det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har obegripliga nyheter ofta visat sig vara sanna. Detta har gjort att vanliga människor inte litar på de officiella nyheterna och har fått det kinesiska samhället att hamna i en förtroendekris.

Folk viftar med små röda flaggor och visar sitt stöd för KKP och tror att man genom att dölja sin misstro mot regeringen kan slippa att bli skadad av den. Tyvärr skonar inte den förgiftade mjölken ens barn och det gör inte heller annan förgiftad mat eller farliga varor. He Qinglian, expert på Kinafrågor, beskriver frågan i klartext: ”Detta är en tidsperiod då jag skadar andra och andra skadar mig”.

Folk i allmänhet tror att de kan undgå skada genom att dölja sina samveten. Till slut gör detta alla till offer. I ett diktatoriskt samhälle där man måste ljuga för att överleva utsätter systemet människor för fara. Den förgiftade mjölken är bara en av många händelser som har dykt upp.

 

Ett nytt sars

Efter sars-utbrottet insåg folk att det som orsakade katastrofen inte var sjukdomen i sig själv utan snarare informationsblockaden. Till och med en del kloka människor i den kinesiska regeringen hade lärt sig något av detta. Modern medicin kan på ett effektivt sätt hindra spridning av sjukdomen medan informationsblockad gör det motsatta.

Händelsen med den förgiftade mjölken har stora likheter med spridningen av sars. Vi har fått lära oss att giftet i mjölkindustrin är en offentlig hemlighet i Kina som döljs i det diktatoriska systemet. Förra året dödades många hundar och katter i USA av giftig kinesisk hund- och kattmat som således förbjöds. Men sanningen gömdes undan i Kina och nyheten vändes till en ”imperialistisk och antikinesisk konspiration” för att uppvigla till extrem nationalism och avleda människors uppmärksamhet.

Det har inte fallit dessa extrema kinesiska nationalister in att den amerikanska imperialismen skyddar sina hundar och katter mycket bättre än den kinesiska regimen skyddar sitt folk. Era barn blev offer för mjölken medan KKP:s propagandamaskiner fortfarande underskattade allvaret i det hela. Media tilläts inte diskutera vad som verkligen hände utan var tvungna att rapportera om hur bra regeringen tog itu med skandalen och hur allt var profitörernas och mjölkproducenternas fel. Det kändes som sars igen.

 

Yttrandefrihet och pressfrihet är enda lösningen

Om folk accepterar de här lögnerna och fortsätter låta ogärningsmännen komma undan så lätt, då väntar fler katastrofer. Aktivister har vädjat till KKP om att öppna upp för yttrandefrihet och pressfrihet, inte bara för politiska reformers skull utan snarare för folks överlevnad. Om så inte sker kommer händelser som sars och förgiftad mjölk att dyka upp igen och folket kommer inte att kunna leva i frid. Ingenting är längre säkert.

Följaktligen bör den första reformen vara att återinföra yttrandefrihet och pressfrihet för folket. Många vanliga människor tycker att politiska reformer är tjänstemännens angelägenheter. Händelser som sars och den förgiftade mjölken har dock lärt oss att det är allas angelägenhet. När tekniken gör framsteg accelererar samtidigt de onda gärningarna. Utan ett modernt politiskt system för att styra samhället inträffar katastrofer snabbt och intensivt och vanliga människor har inga metoder för att hantera dem. Politiska reformer är nära kopplade till alla kineser och ett moderniserat system för att styra samhället är kopplat till allas överlevnad.

Kinas modernisering måste bli en fullständig modernisering och innefatta det politiska systemet. Den haltande så kallade modernisering som pågår (endast ekonomisk modernisering) kan visa sig vara någonting dåligt som för oss in i fler katastrofer.

 

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/dictatorial-closed-government-endangers-society-5492.html

Originalartikel på kinesiska: http://www.epochtimes.com/b5/8/10/6/n2287238.htm