Tysklands president avgår efter låneskandal
Avgående tyske presidenten Wulff gör ett uttalande i samband med att åklagare startar utredning (Foto: Getty Images)


Det blev ett hårt slag för förbundskansler Angela Merkels tyska koalitionsregering när åklagare meddelat att de skulle försöka få parlamentet att häva den immunitet som Wulff åtnjöt som president, samt undersöka anklagelserna mot honom om att han accepterat lån och andra förmåner från mäktiga medier och företagare innan han valdes.

Efter en skandal med början i december och av många sågs vara skadlig för både presidentposten och Merkels planer på att behålla makten i förbundsval nästa år, erkände Wulff in sitt avskedstal att förlusten av förtroende innebar att hans funktion som galjonsfigur hade blivit allvarligt skadad. Tyskarna betraktar presidentposten som stående över politiken, och som en post som kräver en exemplarisk moralisk och etisk bakgrund.

Den tyska tabloiden Bild hävdade att Wulff hade låtit affärsmän subventionera sin semester, och att han från en vän inom affärsvärlden fått ett lån med låg ränta till ett nytt hus som han byggde tillsammans med sin andra hustru.

”Jag har gjort misstag”, sade Wulff, ”men jag var alltid ärlig.” Han förväntar sig att alla undersökningar kommer att rentvå honom helt, sade han.

Förbundskansler Merkel uttryckte den ”stora respekt och djupa beklagande” hon kände när hon fick reda på att han skulle avgå. Hennes redan svåra inrikespolitiska situation förvärras av att hon har stått upp för Wulff genom hela skandalen, och att hon hade handplockat honom som sitt partis kandidat när hans företrädare, Horst Köhler, plötsligt avgick 2010.

Inför de nya val som krävs för att välja nästa president, kommer ledaren för CSU, Horst Seehofer att i mellantiden ersätta Wulff.

En potentiell kandidat som framförts av politiska analytiker är Wulffs utmanare i det senaste presidentvalet, Joachim Gauck, som är partipolitiskt obunden. Denne av tidigare protestantisk pastor och aktiv anti-kommunist i det tidigare Östtyskland, och en av undertecknarna av Pragdeklarationen.

Översatt från engelska