Tyskland stänger sju äldre kärnkraftverk
Kärnkraftverket Isar 1 i Markt Essenbach, nära Landshut i södra Tyskland. Verket drivs av elleverantören E.O.N. Bild från den 15 mars 2011 (Foto: John Macdougall/AFP/Getty Images)


Tyska tjänstemän sade på tisdagen att de genast kommer att stänga sju av sjutton kärnkraftverk, som följd av olyckan med de japanska kärnkraftverken som orsakades av den kraftiga jordbävningen, rapporterar tysk media. 

Förbundskansler Angela Merkel sade att man kommer att genomföra en tremånaders granskning av Tysklands anläggningar efter olyckan i Fukushima, skrev tidningen Der Spiegel.

“Allt måste genomgå en granskning”, sade Merkel enligt nyhetsbyrån. ”Det får inte finnas några tabun”. Merkel sade också att när man har med kärnkraft att göra bör landet hålla sig på den säkra sidan.

Beslutet kommer att påverka de anläggningar som byggts före 1980, rapporterade Reuters. Merkel fattade förra året ett beslut att förlänga användningen av gamla kärnkraftverk i flera år vilket gjorde oppositionen besviken.

Oppositionen och media sade att beslutet att stänga anläggningarna är ett försök att hjälpa hennes parti att säkra de regionala valen nästa månad, rapporterade Reuters.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>