Tyskland skärper gränskontrollen
Flyktingar kontrolleras vid den tysk-österrikiska gränsen. Tyskland har återinfört gränskontrollerna i södra Tyskland för att få kontroll på flyktingsituationen. Foto:Günter Schiffmann 7AFP/Getty Images


Tyskland har stängt sin södra gräns mot Österrike för att få kontroll på inflödet av flyktingar. Alla flyktingar kommer nu att kontrolleras redan vid gränsen.

Tyskland har hittills i år tagit emot runt 450 000 människor och räknar med 800 000 innan årets slut. För att kunna upprätthålla säkerheten under nuvarande flyktingström sätter man tillfälligt Schengenavtalet ur spel.

– Syftet med den här åtgärden är att begränsa inflödet till Tyskland och återgå till ordnade former, sade inrikesminister Thomas de Maiziere, vid en presskonferens på söndag eftermiddag.

Övre gränsen nådd

För att resa in i Tyskland söderifrån krävs nu giltiga resehandlingar, och all tågtrafik från Österrike ställdes in från klockan 17 igår och tolv timmar framåt.

Det är framförallt München som nått sin övre gräns för hur många flyktingar man kan ta emot. Dit anländer de flesta flyktingar som kommer med tåg från Ungern och Österrike.

– Vårt mål är att transportera så många som möjligt härifrån, för att göra plats för nyanlända, sade en poliskälla till nyhetsbyrån AFP.

Inom EU:s regelverk

Även Tjeckien meddelade igår kväll att landet inför gränskontroller.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att åtgärderna är inom EU:s regelverk.

Från Ungern kom rapporter om att 4 000 flyktingar passerat gränsen från Serbien på lördagen. Ungerns flyktingbemötande har fått skarp kritik. Snart träder en lagändring i kraft i Ungern som syftar till att stoppa flyktingar från att ta sig in i landet, och ett fyrametersstängsel mot den serbiska gränsen är snart färdigt, rapporterar TT.