Tyskland går till val idag
Anhängare av Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltar i ett valkampanjevent med Kristdemokratiska unionen (CDU) parti den 21 september 2013 i Stralsund, östra Tyskland, en dag innan de tyska riksdagsvalen. (Foto: John MacDougall/AFP)


Idag går det tyska folket till valurnorna. Hur det ska gå är i skrivande stund en öppen historia. Sannolikheten att Angela Merkel blir kvar som förbundskansler är ganska stor, men med vilka ska hennes kristdemokratiska parti CDU i så fall regera?

Tyskland styrs nästan alltid av koalitioner och så kommer det att förbli även efter valet idag. Just nu är det en svart-gul koalition mellan CDU, systerpartiet de bayerska kristdemokraterna CSU och liberalpartiet FDP. Att den koalitionen skulle bestå är idag osannolikt.

Däremot ses en så kallad bred koalition mellan de socialdemokratiska SDP ledd av Peer Steinbrück och CDU/CSU som ganska trolig. Under Angela Merkels första mandatperiod var det just en sådan koalition och Peer Steinbrück var finansminister. Nu är det hans parti som tillsammans med De gröna utmanar Merkel.

CDU står för den Kristdemokratiska Unionen och är liberalt-konservativt. Partiets ideologi bygger på en kristlig demokrati men den religiösa delen har tonats ner de senaste åren och man har ledare som inte är kristna.

Partiet har rört sig mot mitten av den politiska skalan under Merkels ledning bland annat i miljöfrågor. Efter kärnkraftsolyckan i mars 2011 i Japan, bestämde sig Merkel för att kärnkraften ska avvecklas. Men CDU har behållit flera konservativa idéer och är ekonomiskt konservativt, staten ska gå med plus och skatterna ska vara låga.

Socialdemokraterna SPD, är Tysklands äldsta parti med rötter i arbetarrörelsen. Det ligger ganska nära de svenska socialdemokraterna. Partiets mest kända ledare är Willy Brandt som var förbundskansler mellan 1969 och 1974. Deras huvudfrågor är högre skatt för rika, mer pengar till skolor, vård och omsorg restriktioner på det kapitalistiska systemet och en lagstadgad minimilön och minimipension.

Den 18 september kunde man läsa på www.europaportalen.se att den röd-gröna koalitionen fick 46 procent medan CDU/CSU och FDP hade stöd från 45 procent av väljarna, enligt en opinionsundersökning publicerad samma dag i Frankfurther Allgemeine Zeitung.

Men De gröna har i år gjort en dålig valkampanj och partiet ligger under tio procent i opinionsmätningarna. Det tyska miljöpartiet är ganska likt det svenska och har sina rötter i freds- och miljörörelsen under sent 70-tal och bildades officiellt 1980. Huvudfrågor är framförallt miljöfrågor, mindre kärnkraft, utsläpp och köttproduktion men även sociala frågor som lika löner.

Även liberalpartiet FDP som just nu är i koalition med CDU/CSU har tappat väljare och ligger nu nära femprocentsspärren vilket är en gräns för att få platser i Förbundsdagen. FDP är ett renodlat liberalparti i de flesta frågor. Partiet är starkt emot de ekonomiska räddningspaketen och har flera gånger begärt att lån och betalningar till Grekland ska upphöra och att de ska tvingas lämna eurosamarbetet.

Vänsterpartiet Die Linke är ett renodlat vänsterparti som grundades 2007 av resterna från det östtyska kommunistpartiet PDS och en vänster-utbrytarfraktion av SPD. De är motståndare till både NATO och EU.

I en TV-debatt nyligen kallade socialdemokraternas kandidat till Förbundskansler, Peer Steinbrück, Die linke för kommunister. SPD har alltid vägrat ingå i något samarbete med dem. Partiet ligger just nu på runt åtta procent i opinionsmätningarna.

Förutom de sex etablerade partier som vill ha platserna i Förbundsdagen finns det ett nyetablerat parti som bildades för ett halvår sedan. Det kallas för ”Alternative für Deutschland” (AfD). De har redan tiotusentals medlemmar och får mellan två och fyra procent i opinionsmätningar. Enligt partiledaren Bernd Lucke kommer partiet klara femprocentsspärren med lätthet och bli en politisk kraft att räkna med.

Tyskland är Europas största ekonomi och Angela Merkel har en ledande roll i EU-politiken så utgången av valet kan till viss del påverka oss alla.

Källa: tyskavalet2013.com