Tyska handelskammaren omedveten om Zhangs bakgrund
Kinas vice premiärminister Zhang Dejian åtalades under ett Australienbesök i november 2005, för tortyr och mord i Kinas tvångsarbetsläger. (Foto: Handelskammaren i Hamburg)


En kinesisk minister som bjudits in till det ekonomiska toppmötet i Hamburg anklagas för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna under sin tid som kommunistpartiets sekreterare i Guandongprovinsen.

Zhang träffade många tyska tjänstemän under sin Tysklandsvisit, inräknat rikskanslern Angela Merkel. Ordföranden för Hamburgs handelskammare, Frank Horsch, ville inte kommentera anklagelserna mot Zhang Dejian. 

Horsch sade sig vara ovetandes om Zhangs bakgrund och tillade att handelskammaren, i samarbete med den kinesiska regimen, hade utstått stora svårigheter för att få någon med Zhangs status att komma till Hamburg.

Han höll inte med dem som protesterat mot ministerns besök men meddelade dock att han är villig att se över saken.

Horsch sade att han ser en möjlighet till ekonomisk dialog mellan Kina och Tyskland och att de förhoppningsvis kommer att sätta upp ekonomiska mål utan att bortse från andra viktiga frågor.

Rättighetsorganisationer menar att 62-årige Zhang stod ansvarig för förföljelse av många religiösa och etniska minoriteter under sin tid som statssekreterare. Det är fortfarande okänt hur många som faktiskt dött under Zhangs styre. Åtminstone 33 Falun Gong-utövare har bekräftats döda som ett resultat at Zhangs agerande.

Under en visit i Australien 2005 mottog Zhang rättsdokument i vilka han anklagades för tortyr och mord, men han vägrade att acceptera den officiella inkallelsen till rätten.

Det tyska politiska partiet De gröna har kritiserat den ”omedvetenhet” som tillät Zhang att komma in i landet.