Tyska forskare fann fågelvirus
Länder som har stora bestånd av ankor och gäss uppmanas särskilt att omedelbart se över övervakningen av viruset och inte endast begränsa sökandet efter viruset till hönsdjur. (Foto: AFP/David Hecker)


Europa kan komma att bli nästa kontinent där fågelinfluensan får fäste. Efter ett överraskande fall av viruset i Tyskland varnar nu FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO för att viruset kan vara på väg att spridas i Europa.

– Det verkar som ett nytt kapitel i utvecklingen av fågelinfluensan i det tysta håller på att avslöjas i hjärtat av Europa, säger FAO:s chefsveterinär Joseph Domenech i ett pressmeddelande.

Varningen utlystes efter att tyska forskare i slutet av augusti fann H5N1 hos ankor. Man har upptäckt att viruset kan överföras från friska tamankor och tamgäss till hönsdjur. Det innebär att djur kan bära på viruset utan att själva insjukna. På två gårdar fann man ankor vars immunförsvar utvecklat antikroppar mot H5N1, vilket tyder på att de varit kontakt med viruset.

– Det kan mycket väl vara så att det finns mer virus i omlopp i Europa än vad vi i nuläget utgått från, säger Jan Slingenbergh, djurhälsoexpert inom FAO.

Länder som har stora bestånd av ankor och gäss uppmanas särskilt att omedelbart se över övervakningen av viruset och inte endast begränsa sökning efter viruset till hönsdjur. Länder som Ukraina och Rumänien vilka båda har stora bestånd av ankor och gäss ges ett extra varnande finger av FAO.

Samtliga länder runt Svarta havet har tidigare haft utbrott av fågelinfluensan och FAO framhåller det faktum att Svarta havet fungerar som ett viktigt övervintringsområde för fåglar från bland annat Sibirien och Medelhavet.

– Vi är särskilt oroade över Svarta havs-området som har en stort bestånd av kycklingar, ankor och gäss, säger Slingenbergh.